Categories
NASIONAL SELANGOR

YS Akan Buka Tender Lantik Audit Bebas

SHAH ALAM 06 APRIL : Yayasan Selangor (YS) sedang mengadakan persiapan akhir untuk membuat tender terbuka bagi melantik Audit forensik bebas menyiasat ketirisan yayasan tersebut berjumlah RM500 juta ketika pentadbiran kerajaan Umno-BN di negeri ini.

Pengurus Besar YS, Ilham Marzuki bagaimanapun memberitahu pihaknya tidak akan membuat sebarang spekulasi sebelum siasatan lengkap berserta audit bebas selesai.

“Bagaimanapun, dokumen tender itu hampir siap kerana YS tidak mahu ianya mengambil masa yang terlalu lama.

“Kita tidak akan membuat sebarang spekulasi. Kita wajib berhati2 kerana melibatkan bekas Menteri Besar Selangor dan soal tanggung jawab dan amanah keatas harta-harta YS,”katanya kepada Selangorku.

Sebelum ini, YS membuat kajian dari tahun 1991 hingga Mac 2008 dan mendapati ketirisan aset Yayasan Selangor adalah tidak kurang daripada RM500 juta dibawah pentadbiran UMNO-BN.

Ilham sebelum ini mendakwa akan mengheret tiga bekas pengerusi YS yang juga bekas Menteri Besar Selangor iaitu Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo, Tan Sri Abu Hassan Omar dan Tan Sri Muhammad Muhammad Taib dan tiga lagi bekas pengurus besar yayasan itu ke Mahkamah Sivil jika terdapat bukti penyelewengan aset yayasan itu.

Malah, YS turut menuntut enam pihak terbabit membayar balik kerugian seperti yang dilaporkan dalam Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawapan dan Ketelusan Selangor (SELCAT) baru-baru ini.

Jelasnya, YS akan memastikan hak YS yang dilesapkan itu dapat dituntut semula agar YS dapat mengagihkannya kepada mereka yang berhak iaitu pelajar-pelajar miskin negeri Selangor yang layak.

“Apa yang paling penting ialah penentuan sebenar ketirisan oleh Forensik Audit di susuli dengan tindakan mahkamah untuk mendapatkan semula sebanyak mungkin hak YS.

“Jumlah ketirisan sebenar hanya akan di ketahui dan di umumkan setelah Audit Forensik Bebas melengkapkan siasatannya,” tambahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.