Categories
SELANGOR

Penapisan Laporan BBC Tidak Ikut Etika

KUALA LUMPUR 3, MEI: Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI) mengutuk sekeras-kerasnya penapisan laporan Perbadanan Penyiaran British (BBC) oleh pihak Astro mengenai perhimpunan Bersih 3.0 yang dilihat mampu menjadi berita sensasi di luar negara.

Ketua Sekateriat KAMI, Hayatul Kamil Termudi berkata, perkara tersebut bercanggah dari segi amalan penyiaran dan sepatutnya pihak penyiaran memaparkan laporan berkenaan dengan telus.

“Sepatutnya perkara itu tidak berlaku sebab Astro dan BBC mesti ada perjanjian yang kita tidak ketahui.

?Sepatutnya Astro tidak ada hak untuk menapis sekali lagi laporan BBC.
?Kita percaya pihak BBC dari berita yang kita dengar telah menyatakan pendirian mengenai perkara tersebut.

?Pendirian KAMI bersetuju, apa sahaja berita yang tergantung akan memberikan kesan yang tidak betul. Sepatutnya berita tersebut dilaporkan keseluruhannya,” katanya.

Menurut satu klip di lama web Youtube, liputan BBC telah dipendekkan serta ditapis daripada menunjukkan adengan polis menyuraikan peserta Bersih di sekitar Dataran Merdeka.

Wanwancara dengan peserta BERSIH 3.0 di mana mereka menceritakan tentang pengalaman ditembak gas pemedia mata dan aksi pihak polis juga dikeluarkan.

Selain itu, paparan trak meriam air polis simpanan persekutuan yang melepaskan tembakan air kimia kepada peserta dan tindakan seorang polis trafik yang menunggang motosikal di tengah orang ramai turut dipotong.

Dalam pada itu, KAMI turut membantah tindakan kekerasan oleh pihak polis terhadap petugas media yang nyata mengejutkan ramai pihak.

Menurut Hayatul, percanggahan kenyataan yang diberikan oleh Menteri Dalam Negeri,  Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berhubung SOP terhadap pihak media jelas menunjukkan kecelaruan yang dihadapi mereka.

“KAMI ingin menyatakan rasa kesal dalm hal menjaga keselamatan kewartawanan, mereka tidak mempunyai satu peraturan yang betul-betul dipatuhi.?
KAMI akan menyerahkan satu memorandum bantahan kepada pihak Kementerian Dalam Negeri dalam masa terdekat.

KAMI juga akan menganjurkan satu konvensyen mengenai ‘Akses Media Dalam PRU-13’ dengan tema Memartabatkan Malaysia Menjadi Negara Mesra Media, Adil dan Bebas.

Konvensyen sehari yang akan diadakan pada 12 Mei itu bertempat di Hotel Nouvelle.

Ia merupakan langkah awal untuk menghimpunkan pengamal media tempatan selain bertukar pandangan bersama pakar-pakar media berkaitan dengan amalan media di negara ini.

ends

Leave a Reply

Your email address will not be published.