Categories
NASIONAL

Peneroka Patut Terima Tawaran Adil 50-50 Dari Felda

SHAH ALAM 12 MEI : PKR menyifatkan pemberian RM15,000 kepada peneroka oleh Felda melalui penyenaraian Felda Global Venture Holding(FGVH) di bursa saham sebagai tidak adil.

Pemberian durian runtuh ini hanya berjumlah 9 peratus daripada 25 peratus keuntungan keseluruhan Felda menafikan objektif utama Felda untuk memastikan peneroka menikmati taraf hidup ekonomi yang lebih baik, kata Pengerusi Biro Pelaburan dan Perdagangan PKR, Wong Chen dalam satu kenyataan media.

“Jumlah RM15,000 yang dikatakan ìdurian runtuhî hanyalah sembilan peratus daripada jumlah keuntungan penuh Felda melalui penyenaraian berjumlah RM18.7 bilion daripada hasil IPO FGVH,”katanya.

Menurutnya, keuntungan Felda terdiri daripada tiga perkara yang meliputi wang tunai hasil penjualan saham sebanyak 1.2 bilion FGVH bernilai RM5.6 bilion,Ekuiti 40 peratus FGVH bernilai RM6.8 bilion dan dan kutipan sewa RM500 juta setahun untuk 99 tahun tempoh cagaran.

“Berdasarkan analisa kami, jumlah RM15,000 itu hanyalah 9 peratus daripada keuntungan sebenar, dan baki 15 peratus yang bakal diterima peneroka adalah dari saham Syarikat Felda Aset Holding (FAHC)”

“Pemberian itu menunjukkan kerajaan tidak ikhlas untuk membantu peneroka,” kata beliau.

Soalnya, kenapa Felda membolot keuntungan 75 peratus dan peneroka hanya diberikan sebahagian daripada keuntungan yang sepatutnya menjadi milik mereka? Kenapa peneroka selalu diberikan tawaran yang buruk?î soalnya lagi, dan menambah peneroka seharusnya diberikan keadilan.

“Kita memang menentang penyenaraian, tapi memandangkan kerajaan dah bertekad untuk meneruskan penyenaraian, kita juga perlu pastikan peneroka mendapat imbuhan yang setimpal,” tegasnya.

Justeru, Wong mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya memberikan keadilan kepada peneroka dan berhenti daripada memihak kepada Felda yang kini dipolitikkan .

“Felda kini sudah terlalu dipolitikkan dan peneroka perlu dilayan secara adil”

“Saya tidak faham kenapa kerajaan sendiri cuba mengambil kesempatan terhadap peneroka yang majoritinya orang Melayu”

“Kalau betul kerajaan sayangkan peneroka, beri hak mereka 50 peratus keuntungan Felda supaya hidup mereka lebih bartambah baik,” katanya lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.