Categories
SELANGOR

‘Trauma’ Banjir Penduduk Kajang Bakal Berakhir

KAJANG 23 JUN : Penduduk Bandar Kajang yang ‘trauma’ apabila berlakuĀ  hujan lebat luarbiasa yang menyebabkan banjir kilat bakal berakhir apabila projek penebatan banjir akan bermula secepat mungkin.

Adun Kajang, Lee Kim Sin berkata, mengikut laporan daripada Jabatan Pengairan Dan Saliran (JPS), tender untuk projek naik taraf jambatan yang menghalang pengaliran air sungai itu di Pasar Kajang sudah dikeluarkan dan diserahkan kepada pihak kontraktor yang layak.

“Sepatutnya pihak kontraktor sudah memulakan kerja di tapak dan pihak Majlis Perbandaran Kajang(MPKj) telah berunding dengan pihak penjaja yang terlibat sebanyak empat unit gerai untuk dipindahkan sementara bagi kerja-kerja naik taraf jambatan itu,” katanya.

Jelas beliau, kos projek itu dijangka kurang daripada RM500,000.

“Jangkamasa projek ini untuk disiapkan ialah dalam masa dua bulan iaitu pada September ini akan siap jambatan yang baru yang akan ditinggikan satu meter daripada paras tanah dan dijangka pengaliran air tidak akan tersekat seperti dahulu,”katanya.

Beliau berkata, satu lagi projek menaiktaraf pembentung di bawah landasan keretapi yang dilaksanakan oleh Keretapi Tanah Melayu (KTM) sedang dijalankan iaitu pelebaran muara Sungai Jelok dan dijangka siap dalam masa terdekat.

“Selepas kedua-dua projek ini siap maka keberangkalian untuk berlakunya banjir di pusat Bandar Kajang ini akan dikurangkan pada tahap minima,” jelasnya.

Ujar beliau, naik taraf bahagian Sungai Jelok di bandar Kajang yang melibatkan kos RM1.5 juta akan bermula sebaik kedua-dua projek ini siap.

“Aktiviti pembuangan sampah ke sungai perlu dipantau oleh pihak berkuasa tempatan agar kejadian banjir yang disebabkan aliran tersekat tidak berlaku.

“MPKj juga perlu memantau penyelenggaraan kolam takungan air di dua tapak pembinaan di sebelah hulu Sungai Jelok,” katanya.

Pada Disember 2011, Kajang dilanda banjir kilat yang luarbiasa sehingga menenggelamkan kira-kira 200 buah kereta serta disifatkan terburuk sejak 1971 apabila tiga perempat bandar itu ditenggelami banjir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.