Categories
SELANGOR

AMK Selangor Rancang Demo Bela Nasib Mahasiswa Unisel

SHAH ALAM 11 OGOS : Tindakan Jana Niaga Sdn Bhd yang mengurus hostel Unisel dengan tidak membenarkan hampir 1000 mahasiswa mendiami hostel yang disediakan dikesali oleh Angkatan Muda Keadilan(AMK) Selangor.

Pengarah Biro Mahasiswa AMK, Mohd Saifullah Mohd Zulkifli berkata pihaknya bersama kepimpinan mahasiswa seluruh negara dan Unisel akan merangka demonstari aman jika tindakan ini berterusan.

“Penubuhan Sekretariat Hapus Syarikat Kroni, Selamatkan Unisel (HAPUS) bakal ditubuhkan bagi memastikan rundingan baru yang lebih adil Unisel dan Jana Niaga dapat dilaksanakan, serta menarik balik tindakan menzalimi mahasiswa ini serta merta,” katanya.

Beliau berkata, syarikat kroni Umno itu didakwa memegang konsesi hostel unisel dengan perjanjian berat sebelah, menzalimi mahasiswa dan pihak Unisel.

“Perjanjian cekik darah ini dilakukan sewaktu pemerintahan kerajaan negeri Selangor dibawah Umno-BN” kata Saifullah dalam kenyataan medianya.

Beliau juga mendesak agar tindakan terdesak yang menzalimi mahasiswa ini ditarik balik serta merta.

“Seperti mana cubaan kebudak-budakan Umno sewaktu menangani isu PTPTN, mahasiswa Unisel turut diugut untuk tidak diberi pembiayaan.

“Tindakan yang sama juga diambil oleh Umno dalam isu hostel mahasiswa Unisel untuk tidak dibenarkan mendiami hostel,” ujarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.