Categories
NASIONAL

Keganasan Politik: KDN Jangan Berat Sebelah

SHAH ALAM, 30 OGOS: Kementerian Dalam Negeri (KDN) didesak menyiasat dakwaan Pakatan Rakyat (Pakatan) bahawa wujud satu rancangan intimidasi yang bertujuan menafikan hak rakyat berpolitik di negara ini.

Ini kerana dari Februari tahun ini sehingga kini, terdapat 11 kejadian intimidasi, keganasan dan kekerasan terhadap pemimpin, aktivis dan program Pakatan di seluruh negara.

Terbaru, Pengerusi Little India Joint Action Committee, S Pathavachalam menerima satu ugutan bunuh berbaur politik pada 16 Ogos lalu oleh seseorang bernama ?Suddukattu Ravi?.

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar mendakwa individu tersebut mengugut untuk membunuh Pathavachalam kerana mempersoalkan projek pembangunan semula IPD Brickfields, Kuala Lumpur.

?Walaupun laporan polis dibuat, beliau telah menerima panggilan kedua dari individu yang sama mengulangi ugutan bunuh tersebut serta mengatakan tiada gunanya beliau membuat laporan kerana ‘polis dan kerajaan dalam tangan saya’,? kata Nurul Izzah.

Beliau berkata demikian di dalam satu memorandum yang diserahkan kepada pejabat Kementerian Dalam Negeri, Putrajaya di sini semalam.

Memorandum itu dihantar oleh Nurul Izzah, Naib Presiden PKR Chua Tian Chang dan ahli majlis pimpinan pusat PKR, Sivarasa Rasiah.

?Kami memohon agar KDN menyiasat jika wujud satu perancangan sistematik intimidasi politik melalui insiden-insiden keganasan politik ini,? Nurul Izzah berkata.

Memorandum itu juga mendesak agar orang awam seperti Pathavachalam serta ahli-ahli keluarga mereka dilindungi dari ugutan hanya kerana berbeza pandangan politik.

Antara insiden yang disenaraikan memorandum itu ialah :

1) tindakan membaling batu, telur dan botol air mineral ke para hadirin dalam program ceramah perdana PKR Lembah Pantai yang berlangsung pada 24 Mei di PPR Pantai Permai, Pantai Dalam.

2) serangan batu dan telur ke atas program ?hi-tea? anjuran dua ADUN DAP dan pengerusi bersama Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan di Merlimau, Melaka pada 19 Mei.

3) serangan terhadap rombongan Naib Presiden PKR, N. Surendren ke Pejabat Perdana Menteri pada 2 Mei, Putrajaya yang mengakibatkan seorang ahli PKR, Murali mengalami kecederaan.

4) serangan terhadap dua ahli DAP iaitu Ganabatirao dan Raidu di Taman Mutiara, Jalan Meru, Klang pada 30 Mei yang mengakibatkan mereka dimasukkan ke hospital kerana mengalami tulang retak, hidung dan tangan patah.

5) ugutan kekerasan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng serta serangan ke atas dua orang wartawan Kwong Wah Jit Poh oleh ahli-ahli Umno dan Perkasa sewaktu perhimpunan anti-Lynas di Padang Kota, Pulau Pinang pada 26 Feb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.