Categories
SELANGOR

Kerajaan Pusat Digesa Laksana Audit Jambatan Kedua Pulau Pinang

 

SHAH ALAM, 27 OGOS : Kerajaan Pusat digesa melaksanakan audit segera terhadap rancangan pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang dari Batu Kawan ke Batu Maung.

Adun Kampung Tunku, Lau Weng San berkata pada Jumaat lepas dunia dikejutkan jambatan yang berharga berjuta-juta dolar di Harbin, Timur Laut China yang dibuka pada bulan November 2011 runtuh dan menyebabkan tiga orang terkorban dan lima cedera.

Menurut agensi berita Xinhua, empat Lori terjatuh dari Jambatan Yangmingtan di Harbin City, wilayah Heilongjiang, apabila sebahagian daripada runtuh.

Diilaporkan bahawa pembinaan kurang bermutu dan lebih muatan menyebabkan kejadian itu berlaku.

“Apa yang lebih membimbangkan kita sebagai rakyat Malaysia adalah bahawa kontraktor yang membina Jambatan Yangmintan adalah China Communications dan Pembinaan Company Ltd, merupakan subsidiari kepada China Harbour Engineering Company Ltd yang bekerjasama dengan UEM Builders Sdn Bhd,

“Ia adalah sebuah Subsidiari kepada UEM Group Malaysia (UEM) untuk membina Jambatan Kedua Pulau Pinang dari Batu Kawan ke Batu Maung di Pulau Pinang,” kata Weng San dalam kenyataan medianya.

Tambah Lau insiden di China itu didakwa berlaku disebabkan oleh pembinaan kurang bermutu dan membebankan walaupun jambatan itu baru dibuka hanya sembilan bulan.

Ia dibina pada kos sebanyak RMB1.88 bilion (RM878.23 juta).

“Menurut laporan media di China, lebuh raya itu hanya dibuka kepada orang ramai pada Januari 2011 tetapi ia runtuh dua kali dalam tempoh kurang daripada dua tahun,” kata Lau.

Oleh itu, juruaudit bebas mesti dilantik pasukan yang terdiri daripada pakar-pakar teknikal untuk mengkaji pembinaan secara berterusan terhadap Jambatan Pulau Pinang Kedua yang ditetapkan untuk siap dalam tempoh dua tahun lagi.

Ini juga adalah untuk memastikan bahawa ia mematuhi semua langkah-langkah keselamatan dan mencegah dari mengalami nasib yang sama.

“Laporan audit perlu diadakan secara berkala dan laporan perlu juga umumkan untuk memastikan bahawa pembinaan jambatan itu akan sentiasa mematuhi semua langkah-langkah untuk mengelakkan sebarang kejadian yang sama, seperti dalam kes Jambatan Yangmingtan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.