Categories
NASIONAL

TERKINI DBKL : Himpunan Janji Demokrasi Menyambut Countdown Dengan Nyanyian Lagu “Janji Dicapati”

 

 

Laporan oleh Nazli Ibrahim dan Afix Redzuan

KUALA LUMPUR 31 OGOS : Himpunan orang ramai didepan bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur di Jalan Raja Laut mula menyanyikan lagu Hari Merdeka ciptaan mereka sendiri yang memperlekeh tema Merdeka ?Janji Ditepati?.

“Kemerdekaan tiada guna, hanyalah janji  dicapati,” merupakan chorus kepada lagu yang dicipta sendiri oleh aktivis yang berkumpul untuk menuntut penambahbaikan pilihanraya.

Mereka menyanyikan lagu itu sebelum menyambut countdown pada ambang Merdeka. 

Himpunan itu yang sudah mencecah lebih kurang 10,000 orang itu juga melaungkan slogan ?Bersih? kepada sekumpulan mat rempit yang cuba mengacau mereka dengan membunyikan enjin motosikal dengan kuat.

Himpunan itu dijangka akan mendengar bacaan puisi oleh sasterawan negara A Samad Said serta ucapan dari aktivis seperti Hishammuddin Rais dan Badrol Hisham Shahrin.

 

Pemimpin aktivis tersebut berkata mereka akan menyambut ambang Hari Merdeka di depan DBKL.

Terlebih dahulu, orang ramai berhimpun di Dataran Merdeka walaupun countdown yang biasanya di adakan di tapak bersejarah itu dibatalkan.

Countdown yang biasanya diadakan julung kali itu tiba-tiba dibatalkan oleh pihak berkuasa.

 Ini berikutan kerisauan pihak berkuasa yang program itu akan dibanjiri ribuan peserta berbaju kuning untuk menuntut agar Kerajaan Pusat menunaikan janji penambahbaikan pilihanraya.

Himpunan yang dinamakan ?Janji Demokrasi? itu dilaporkan mendapat sokongan gabungan  47 NGO.

Antara tuntutan mereka yang lain adalah keluhuran perlembagaan, kedaulatan undang-undang, mendukung hal sivil, kebebasan bersuara, memansuhkan akta zalim dan kebebasan med

Leave a Reply

Your email address will not be published.