Categories
SELANGOR

Kerajaan Negeri Sumbang USD50 Ribu Bina Hospital Gaza

SHAH ALAM 11 SEPT: Prihatin dengan nasib dan masa hadapan rakyat Palestin, Kerajaan Negeri Selangor menyumbang USD50,000 untuk membiayai pembinaan hospital di negara bergolak itu.

Sumbangan tersebut diserahkan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kepada Menteri Kesihatan Gaza-Palestin, Dr Basem Naim dalam majlis makan malam sempena lawatan delegasi itu ke Selangor semalam.

Ketika mengalu-alukan kedatangan Dr Basem, Abdul Khalid dalam ucapannya berharap semuga sumbangan itu menjadi permulaan yang baik ke arah itu.

“Ini mungkin tidak banyak dan tidak meliputi sepenuhnya keperluan bangunan hosital yang lengkap, tetapi kita berharap ia akan memberi satu permulaan yang baik ke arah itu,” katanya dalam majlis yang diadakan di Hadramot Restaurant, Hotel Concorde di sini.

Di samping berharap hubungan dua hala Selangor-Palestin dapat diperkukuhkan, Abdul Khalid juga menyatakan sokongan penuh terhadap usaha Kerajaan Palestin untuk membangunkan negaranya.

“Selangor menyokong usaha membangunkan Negara Palestin dan mengukuhkan hubungan dua hala serta membina masa depan yang lebih baik untuk semua rakyat Palestin,” katanya lagi.

Sementara itu, Dr Basem pula berkata selain mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih, beliau turut melahirkan keyakinan masyarakat di Malaysia, khususnya di Selangor akan terus membantu untuk memenuhi dana pembinaan hospital di Palestin.

“Saya percaya sumbangan ini akan mendorong pihak di sini termasuk NGO (Pertubuhan Bukan Kerajaan) menyumbang untuk tujuan itu,” katanya.

Beliau turut memberitahu, selain keperluan membina hospital, Kerajaan Palestin turut berhadapan dengan masalah membekalkan eletrik ke hospital-hospital yang menuntut kos tinggi.

Dalam majlis tersebut, turut mengiringi Dr Basem adalah, Pengarah Hospital Shifa, Palestin, Dr Manhat A.K Hasan.

Majlis yang dihadiri kira-kira 70 tetamu itu antaranya Exco-exco Negeri Selangor, Dr Halimah Ali, Dr Xavier Jayakumar, Rodziah Ismail, Dr Yaakob Sapari, Dr Ahmad Yunus Hairi, Ronnie Liu, Teresa Kok dan Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Mohd Azmi Abd Hamid.

Selain itu turut kelihatan dalam majlis sama, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad dan Adun Meru, Dr Rani Osman.

Leave a Reply

Your email address will not be published.