Categories
SELANGOR

Penjualan unit Hotel Grand Dorsett Subang, Syarikat Akan Disaman MPSJ

SUBANG JAYA, 21 SEPT: Gara-gara menjual bilik dan suite hotel, syarikat yang memiliki Hotel Grand Dorsett Subang akan dikenakan tindakan saman daripada Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ).

Syarikat tersebut, Mayland Valiant Sdn Bhd didapati melanggar undang-undang dengan menjual bilik-bilik hotel tersebut kepada pembeli lain.

Yang Dipertua MPSJ, Datuk Asmawi Kasbi berkata, syarikat itu hanya diberikan kelulusan bagi projek pembangunan yang melibatkan tambahan bangunan sahaja pada 5 Oktober 2010.

Bagaimanapun katanya, MPSJ menerima aduan bahawa syarikat terbabit melanggar peraturan yang ditetapkan.

“MPSJ sebelum ini membenarkan syarikat itu untuk menambah bangunan sedia ada iaitu membina dua blok bangunan ‘Hotel Suite’ 17 tingkat yang mengandungi 1989 unit bilik beserta lobi.

“Turut dalam perancangan pembinaan adalah ruang rekreasi, kolam renang dan tempat letak kereta,” katanya dalam satu sidang media di pejabat MPSJ.

Menurut laporan NST Online 31 Mac 2012, Mayland Valiant memilik Hotel Grand Dorsett Subang.

Setelah mendapat aduan tentang tindakan syarikat tersebut, MPSJ memfailkan saman ke mahkamah pada 14 September lalu bagi membuat beberapa permohonan.

Antaranya, satu deklarasi bahawa kebenaran merancang bertarikh 5 Oktober 2010 yang diberikan kepada syarikat itu adalah dimaksudkan untuk kegunaan hotel semata-mata.

Selain itu, syarikat itu melanggar kebenaran merancang dengan menandatangani perjanjian jual beli dengan pembeli-pembeli untuk menjalankan satu pemajuan perumahan.

Defendan juga tidak dibenarkan untuk mengemukakan sebarang permohonan hak milik strata di bawah Akta Hakmilik Strata 1985 kepada pentadbir tanah.

“Satu injuksi menahan defendan dari menggunakan atau membenarkan lot itu untuk tujuan pemajuan perumahan,” katanya lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.