Categories
SELANGOR

MBSA Tubuh Pasukan Perbaharui Lesen Perniagaan

SHAH ALAM 24 OKT : Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) telah mengambil insiatif untuk menubuhkan pasukan khas yang akan pergi ‘kedai ke kedai’ bagi memudahkan pemilik memperbaharui lesen perniagaan.

Datuk Bandar, Datuk Mohd Jaafar Mohd Atan berkata usaha tersebut akan menambahkan hasil kutipan MBSA daripada peniaga yang ‘liat’ untuk memperbaharui lesen.

Peniaga juga tiada lagi alasan ?tidak ada masa? untuk mereka memperbaharui lesen.

“Jadi tiada masalah lagi untuk mereka memperbaharui lesen,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat penuh bulanan MBSA.

Katanya, lesen perniagaan di kawasan pentadbiran MBSA itu bagi tahun 2013 akan berakhir sebelum 31 Disember depan.

Sekiranya pemegang lesen gagal untuk memperbaharui lesen masing-masing sebelum tarikh itu, MBSA akan mengambil tindakan mengikut peruntukan Undang-Undang Kecil Perlesenan Tred, Perniagaan dan Perindustrian (MBSA) 2007.

MBSA turut menyediakan kaunter bayaran bergerak di beberapa pusat membeli belah di sekitar Shah Alam bagi tujuan itu.

“Kaunter itu akan dibuka dari jam 10 pagi hingga 4 petang. Bayaran cukai taksiran dan kompaun juga boleh dibuat dikaunter bayaran terbabit,” katanya.

Kaunter itu akan dibuka bermula 5 November depan dan berakhir Disember.

Antaranya, Kompleks PKNS, Shah Alam City Centre (SACC), Plaza Alam Sentral, Tesco Seksyen 13, Giant Seksyen 13, Carefour Bukit Rimau, Space U8, Plaza Sungai Buloh dan Setia City Mall.

Sebarang pertanyaan, boleh menghubungi Jabatan Perlesenan dan Penguatkuasa MBSA ditalian 03-55105133 atau email ke [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published.