Categories
NASIONAL SELANGOR

Azmin : Kerajaan Negeri Hanya Terima 18 Peratus Daripada Dana Kerajaan Pusat


SHAH ALAM 21 NOV : Kerajaan Negeri hanya menerima RM 364 juta daripada peruntukan RM 67 bilion yang kononnya disalurkan Kerajaan Pusat bagi tujuan pembangunan dan kemajuan Selangor.

Jumlah RM 364 juta itu hanya 18 peratus daripada jumlah RM 67 bilion yang diumumkan Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan dalam sidang Dewan Rakyat lalu.

Hari ini, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa, Azmin Ali mendakwa, kenyataan Abdul Rahman itu adalah satu propaganda yang dimainkan Umno-BN bagi mengaburi rakyat Selangor kerana ia melibatkan satu jumlah dana besar.

“Semakan dengan Bendahari dan Pegawai Kewangan Negeri nyatakan berbeza dengan apa dikatakan.

?Namun sekiranya benar dakwaan Umno-BN mengenai peruntukan itu maka Kerajaan Negeri harus meminta senarai projek Persekutuan berjumlah RM 67 bilion untuk diteliti dan melakukan audit.

?Kerana rakyat Selangor berhak untuk tahu bagaimana disalurkan, siapa yang dapat projek, apa kosnya dan apakah pemberian secara telus dan tender terbuka?

“Saya minta Kerajaan Negeri melantik audit bertauliah bagi menjalankan audit tetapi saya yakin ini satu pembohongan,” katanya kepada media di luar Dewan Negeri Selangor (DNS) di sini hari ini.

Azmin mengulas kenyataannya tentang pengumuman tersebut di dalam sesi perbahasan Belanjawan 2013 di Dewan Negeri Selangor (DNS).

Beliau berkata, sandiwara Umno-BN itu juga dapat dilihat di dalam janji untuk membina jambatan ketiga di Klang.

Tambahnya, projek tersebut dilancarkan bekas Menteri Kerja Raya, Datuk Seri S Samy Vellu tiga hari sebelum Pilihanraya Umum ke 12 (PRU12) dan beliau berjanji akan memulakannya empat bulan selepas pelancaran.

“Tapi apa dapat dilihat sampai sekarang tidak dijalankan malahan turut berjanji akan dibina jambatan keempat di bandar sama,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.