Categories
SELANGOR

Belanjawan 2013 : Perbelanjaan Cekap, Pembangunan Ditingkatkan

SHAH ALAM 19 NOV : Kerajaan Selangor sekali lagi telah membentangkan belanjawan berimbang dengan peruntukan sebanyak RM 1.630 billion untuk tahun 2013.

Ekoran kecekapan pengurusan kewangan, Belanjawan tersebut telah menaikkan perutuntukan dana untuk pembangunan sebanyak RM 600 juta dan mengurangkan belanja mengurus sebanyak RM 3 juta.

Selain itu, rizab simpanan kerajaan negeri telah mencecah RM 2.570 billion setakat 31 Oktober 2012.

Belanjawan 2013 menekankan kepada tiga strategi utama iaitu memperkasakan Pengurusan Tenaga Kerja, Sumber Kewangan, Pentadbiran dan Aset Negeri; Melestarikan Pembangunan Inovasi dan Moden; serta memperkukuhkan Kualiti Hidup Rakyat.

Belanjawan tersebut dibentangkan oleh Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim pada sesi sidang Dewan Negeri Selangor hari ini.

Menurut sekretariat akhbar pejabat Menteri Besar, Belanjawan yang bertemakan ?Selangor Peneraju Ekonomi Malaysia?, memperuntukan sebanyak RM 996,980,690.00 atau 61 peratus untuk perbelanjaan mengurus.

Manakala RM 633,019,310.00 atau 39 peratus diperuntukan untuk perbelanjaan pembangunan.

Kerajaan Negeri akan memperuntukan kira-kira RM 343 juta atau 54 peratus daripada peruntukkan pembangunan untuk infrastruktur seperti membina kemudahan awam (RM 297 juta) dan Perumahan (RM4.7 juta).

Manakala RM 118.2 juta disediakan untuk program-program di bawah dasar Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) seperti skim mesra usia emas (SMUE), hadiah anak masuk universiti dan Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS).

Di bawah strategi memperkasakan Pengurusan Aset Negeri, kerajaan Selangor mengenal pasti aset negeri atau aset rakyat bernilai lebih RM 27 billion.

Aset tersebut adalah Aset Alih (harta modal, inventori dan stok) dan Aset Tidak Alih (Tanah dan Bangunan) yang bernilai RM 15.2 billion.

Terdapat juga lebih RM 12.3 billion aset air seperti empangan, loji rawatan air, kolam, rumah pam dan data-data sistem pengagihan.

Sebagai usaha untuk mendapatkan nilai daripada setiap ringgit yang dibelanjankan, Kerajaan Negeri telah menjimatkan sebanyak RM 102.2 juta daripada perlaksanaan sistem tender terbuka.

Di samping itu, RM 81 juta telah dijimatkan apabila Kerajaan Negeri mengambilalih pengurusan sisa pepejal sejak tahun yang lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.