Categories
NASIONAL SELANGOR

Dr Dzulkefly : Saya Sedia Mengadap Sultan Bela Nurul Izzah

KUALA LUMPUR, 7 NOV : MP Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad bersedia mengadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi menjelaskan isu sebenar kontroversi kenyataan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar.

“Saya yakin mereka tidak berlaku adil. Ini disebabkan memutarbelitkan maklumat. Tidak munasabah Nurul Izzah mengajak orang keluar agama.

“Saya yakin Sultan tidak mendapat kenyataan Nurul Izzah sebenar, saya bersedia mengadap Sultan, bagi memberi informasi yang sebenarnya,” katanya di lobi parlimen reaksi Sultan Selangor berhubung isu berkenaan.

Dilaporkan bahawa Majlis Agama Islam Selangor (Mais) terkejut dengan kenyataan Nurul Izzah berkaitan kebebasan beragama, sebagaimana dipetik oleh beberapa media sejak hujung minggu lalu.

Nurul Izzah berkata kenyataannya telah diputar-belitkan oleh setengah media bagi mengambarkan yang beliau menyokong tindakan orang Islam untuk keluar agama.

Pengerusi Mais, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa dalam satu kenyataan berkata Sultan Selangor sebagai Ketua Agama Islam Negeri Selangor dan pelindung hak dan kepentingan kaum Melayu juga berasa terkejut dan kesal dengan kenyataan tersebut.

Semalam, Nurul Izzah berkata beliau telah menghantar surat saman kepada beberapa surat khabar dan blog pro-Umno yang memfitnah beliau sebagai menyokong kebebasan orang Islam untuk menukar agama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.