Categories
SELANGOR

Rakyat Selangor Terima Manfaat Bila Hijrah Kepada Kerajaan Pakatan Rakyat

SHAH ALAM,15 NOV : Penghijrahan Negeri Selangor dari pentadbiran kerajaan yang lama(Umno-BN) kepada yang baru menghasilkan berbagai kebaikan kepada rakyat negeri ini.

Perkara paling jelas ialah menerusi program Merakyatkan Ekonomi Negeri Selangor (MES).

Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi dan Kebudayaan Negeri Selangor, Rodziah Ismail berkata, hijrah mandat rakyat yang berlaku jelas memberi manafaat kepada rakyat Selangor merangkumi ekonomi, politik, sosial, dan pemeliharaan alam sekitar serta usaha pemberdayaan masyarakat seperti kewujudan Pusat Wanita Berdaya (PWD) di seluruh Negeri Selangor.

“Keseluruhan 25 perkara dalam Manifesto Pilihan Raya Umum ke-12 dipenuhi kecuali yang memerlukan pindaan-pindaan akta di peringkat persekutuan.

“Ia umpamanya untuk memberi jaminan keselamatan kewangan sepanjang hayat kepada suri rumah menerusi caruman berkala, seperti KWSP atau SOCSO,” kata Rodziah dalam kenyataan medianya sempena Sambutan Awal Muharam 1434 Hijrah.

Beliau berkata, agenda ?Kembalikan Nikmat Rasa Aman dan Selamat Rakyat? adalah cita-cita untuk menjadikan negeri Selangor menjadi negeri selamat dan sejahtera didiami semua.

Usaha meningkatkan kualiti hidup rakyat, terutamanya mereka berpendapatan rendah dipertingkatkan seperti perumahan mampu dimiliki, wi-fi percuma, penjagaan anak-anak bagi ibubapa yang bekerja dan para ketua keluarga wanita dan pemberian air percuma.

Ia juga membabitkan usaha pembaikan infrastruktur, pelaburan untuk anak-anak baru lahir, sumbangan pendidikan kepada pelajar pengajian tinggi, Skim Kesihatan Wanita, berbagai skim mikrokredit dan program pemberdayaan ekonomi, dan usaha-usaha pembangunan wanita setempat menerusi PWD.

“Hasrat penghijrahan dari pentadbiran lama kepada yang baru adalah mengoptimumkan penggunaan sumber yang ada dengan kos minimum ke arah merakyatkan sepenuhnya hasil dan khazanah negeri untuk kesejahteraan rakyat,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.