Categories
NASIONAL

Akta Ketelusan Maklumat Jamin Ketelusan Tadbir Urus Negara

SHAH ALAM, 7 DIS : Pemuda PAS menyokong saranan Transparency International Malaysia (TI-M) bagi menggesa kerajaan memperkenalkan Akta Ketelusan Maklumat bagi menjamin ketelusan dalam tadbir urus negara.

Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan Tantawi berkata, akta ini perlu kerana ia akan memperuntukkan hak rakyat untuk mengetahui dan menyemak dokumen-dokumen berkaitan.

“Ia adalah supaya sebarang ketirisan dan penyelewengan duit rakyat tidak boleh diklasifikasikan ?rahsia kerajaan?,” kata Nasrudin dalam kenyataan medianya.

Beliau berkata, walaupun Indeks Persepsi Rasuah yang baru diumumkan dengan Malaysia naik enam anak tangga ke tangga 54 daripada 183 negara.

Namun peningkatan ini masih mengecewakan apabila melihat markah keseluruhan Malaysia hanya 49 daripada 100 markah.

“Kalau dinisbah kepada pencapaian anak-anak kita dalam peperiksaan 49/100 belumpun mampu meraih markah C.

“Pencapaian itu, Malaysia berada di belakang negara membangun yang lain seperti Rwanda (50), Botswana (30), Bhutan (33), Taiwan (37) dan Brunei (46) dengan negara jiran, Singapura berada di tempat ketiga keseluruhan.

Menurut Hassan berdasarkan markah 49/100 yang diperolehi, rata-rata rakyat berpandangan bahawa rasuah masih membelenggu sektor awam negara.

Ia bermakna rakyat masih cenderung berpandangan bahawa keberangkalian berlakunya rasuah yang melibatkan jentera pentadbiran adalah tinggi.

“Pendapat ini sememangnya bukan semata-mata perpepsi atau ilusi, sebaliknya urus tadbir negara khususnya berkait dana awam sememangnya sangat membimbangkan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.