Categories
NASIONAL

Anwar Saman Utusan : Keputusan Ditangguh Sehingga Januari 22

Anwar Saman 01

KUALA LUMPUR 27 DIS: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menangguhkan sehingga 22 Januari tahun hadapan bagi keputusan kes saman RM 50 juta terhadap akhbar Utusan Malaysia oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk VT Singham membuat keputusan itu bagi menilai semula semua fakta kes berkenaan.

Anwar dalam pernyataan tuntutannya mendakwa akhbar Utusan Malaysia bertarikh 17 Januari lalu di muka hadapannya dan di muka surat 10 telah dengan salah dan berniat jahat, mencetak serta menerbitkan fitnah terhadapnnya.

Anwar mendakwa artikel Utusan tersebut yang bertajuk “Tolak Anwar-Hasan? memfitnahnya sebagai menghalalkan kegiatan homoksesual.

Dalam satu sidang media di luar mahkamah, Anwar yang juga Ketua Umum PKR berharap suatu keputusan yang adil dapat diberikan oleh mahkamah supaya dijadikan panduan di masa hadapan oleh semua pihak.

“Kita menyokong kebebasan media, tetapi bukan media yang dikuasai politik korup yang hanya digunakan untuk memfitnah musuh-musuh politik dan menjatuhkan mereka,” katanya ketika ditemui pemberita sejurus hari ini.

Jelasnya, etika kewartawanan semakin tidak diendahkan oleh media yang dikuasai Umno-BN.

“Ini bukan sahaja soal Utusan, tetapi soal etika kewartawanan kerana sebelum ini terutamanya media milik Umno-BN boleh buat senang hati dan tidak berlaku adil,” katanya yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Beliau diwakili peguamnya N. Surendran dan Latheefa Koya.

Dalam laporan Jan 17 itu, bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali membidas Anwar kerana mempertikaikan undang-undang berkaitan homoseksual di negara ini.

Hasan turut menggesa agar rakyat menolak perjuangan Anwar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.