Categories
NASIONAL SELANGOR

Harapan Rakyat 2013 : Tambah program bantuan, selesai masalah infrastruktur

tunas sg pelek halimah 01

SHAH ALAM : Rata-rata rakyat Selangor berpuashati dan mendapat manfaat daripada program Kerajaan Negeri yang ditawarkan sepanjang 2012 seperti bantuan persekolahan (Kembali Ke Sekolah), Bonus Selangorku TAWAS dan Skim Air Percuma.

Di samping mengharapkan agar bantuan untuk golongan bawahan diperbanyakkan dan diteruskan tahun depan, mereka juga berharap agar Selangor boleh memperbaiki dan memberi kemudahan infrastruktur di bawah kawalannya.

Contohnya Nasaruddin Mohd Yusof, tidak pernah membayar bil air sejak Kerajaan Negeri memperkenalkan skim air 20 metre padu percuma empat tahun dahulu.

“Harapan pada 2013 pula, semoga PR kekal mentadbir Selangor dan menang di Putrajaya supaya dapat tumpu program membela nasib pekerja swasta yang berpendapatan rendah seperti saya,” ujar pegawai keselamatan, 39 tahun itu.

Beliau juga berharap agar Kerajaan Negeri memperbanyakkan lagi sekolah agama dan lebih tegas membenteras kegiatan mesin judi di seluruh Selangor.

Di samping mendapat manfaat dari skim air percuma, Sembagavalli Kaniapan, 35, turut menikmati faedah dari program ‘Kembali Ke Sekolah’ yang diwujudkan Kerajaan Negeri.

“?Kembali Ke Sekolah’ ini juga banyak membantu meringankan beban saya, lebih-lebih lagi harga barang semakin mahal dan dengan penjimatan ini saya dapat biayai keperluan lain,?katanya.

Beberapa warga emas daripada keluarga Sembagavalli merupakan peserta program Jom Shopping dan Khairat Kematian dalam Skim Mesra Usia Emas (SMUE).

Beliau berharap agar Kerajaan Negeri menggandakan usaha membantu golongan berpendapatan rendah pada tahun 2013 nanti.

Hamidah Salam dari Batu Tiga, Shah Alam pula mengharapkan agar Kerajaan Negeri dapat melaskanakan projek mengatasi masalah banjir yang kerap berlaku di kawasan yang didiami kini.

“Harap pada 2013 Kerajaan Negeri dapat beri bantuan kepada mangsa banjir dan atasi segera masalah banjir di Kebun Bunga,” kata beliau yang juga merupakan penerima bantuan persekolahan dari Kerajaan Negeri tahun ini.

Hashim Bulat, pula berharap Kerajaan Negeri melipat gandakan program penerangan bagi dasar-dasarnya supaya lebih ramai dan mengetahui dan memohon bantuan.

“Kerajaan Negeri dah buat pelbagai program bagi memastikan semua lapisan rakyat Selangor dapat bersama menikmati faedah dari hasil pendapatan Kerajaan Negeri,
“katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.