Categories
NASIONAL

PKR Dakwa Bekas Pegawai Tinggi Polis Miliki Aset Mewah

pc

PETALING JAYA 18 DIS : PKR mendakwa seorang bekas pegawai tertinggi polis memiliki aset hartanah hampir RM3 juta di sekitar Kuala Lumpur dan meminta Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengeluarkan kenyataan berhubung perkara ini.

Pengerusi Biro Kepenggunaannya, Mohd Yahya Mat Sahri berkata hasil carian dibuat pihaknya mendapati individu yang pernah menjawat jawatan tertinggi dalam perkhidmatan Polis Diraja Malaysia (PDRM) itu mempunyai pelbagai aset dari peringkat rendah hingga mewah seperti rumah pangsa dan kondominium di kawasan bandaraya itu bermula 1999.

Menurutnya, antara kawasan dikenal pasti melibatkan bekas pegawai polis itu ialah Wangsa Maju, Taman Sri Rampai, Taman Sri Sentosa, Taman Miharja dan Sri Kenangan.

“Isu penyelewengan ini berkaitan dengan aset iaitu bagaimana pegawai tertinggi polis mempunyai aset yang begitu banyak yang tidak diisytiharkan sebagaimana diperlukan. Ini carian yang kita buat di mana tercatat pada 1999 dan aset ini hanya melibatkan di Kuala Lumpur sahaja serta belum meliputi negeri lain seperti melaka atau selainnya.

“Kita minta DBKL sendiri supaya memberikan jawapan mengenainya dan bagaimana bekas pegawai polis berjawatan tinggi ini boleh memiliki punya aset yang di luar jangkaan,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini hari ini.

Turut hadir, Ketua Penerangan PKR, Dr Muhammad Nor Manuty.

Bekas pegawai polis ini dikatakan memiliki semua aset ini menggunakan nama isterinya dalam beberapa bentuk unit rumah dari nilai rendah hingga mewah.

Mohd Yahya berkata, pihaknya mempersoalkan perkara itu disebabkan orang awam begitu sukar untuk membeli dan memiliki rumah di kawasan bandaraya hingga terpaksa menunggu lama sedangkan individu tersebut mudah mendapatkannya dalam bilangan yang banyak.

“Aset dimiliki banyak dari rumah pangsa hingga kondominium mewah dengan nilai yang begitu besar. Kita kemukakan 10 aset miliknya pada kali ini.

“Nilai tahunan dicatatkan dari serendah RM4,800 hingga ke RM25,000 berdasarkan nilai pada 1999. Jika dilihat pada masa ini ia meningkatkan berlipat kali ganda dengan ada antara aset ini kini bernilai hingga RM400,000 hingga RM600,000,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.