Categories
SELANGOR

136 Rumah Mampu Milik Sungai Long Siap Dua Bulan Lagi

Iskandar Samad Rumah Kajang 01

KAJANG, 17 JAN: Exco Perumahan Selangor, Iskandar Abdul Samad memaklumkan projek Rumah Mampu Milik (RMM) Jalan Sungai Long 12/2, Bandar Sungai Long dijangka siap dua bulan lagi.

Melibatkan 136 unit dibawah tanggungjawab pemaju Sin Heap Lee Development Sdn Bhd, ini merupakan projek RMM ketiga yang dibina Kerajaan Negeri Selangor.

“Asalnya kawasan ini merupakan kawasan rumah kos rendah. Oleh kerana jarak jauh dari bandar maka kita benarkan pertukaran status. Maka harga kita kawal sementara nama pembeli datang daripada Kerajaan Negeri.

“Kerajaan Negeri mempunyai satu peraturan di mana boleh dimiliki mereka yang mempunyai pendapatan dibawah RM5000.

“Kita menetapkan mereka tidak boleh menjual dalam masa lima tahun bagi mengelakkan sebarang spekulasi.

“Mereka juga mesti mempunyai satu rumah sahaja dan wajib menduduki rumah berkenaan serta tidak boleh disewakan,” katanya selepas melakukan lawatan kerja sambil diiringi Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kajang, Datuk Hasan Nawawi Abd Rahman.

Jelas Iskandar, rumah tingkat bawah diutamakan kepada pemohon Orang Kelainan Upaya (OKU).

Dengan keluasan 820-880 kaki persegi, harga jualan dijangkakan sekitar RM100,00 kebawah dan akan diputuskan Kerajaan Negeri.

Dua projek RMM yang disiapkan Kerajaan Negeri sebelum ini terletak di Bukit Botak dan Bandar Baru Bangi.

Kedua-dua projek berkenaan dijangka siap dan boleh mula diduduki tahun ini.

RMM Bandar Sungai Long ini dibina dengan reka bentuk tiga bilik tidur dan dua bilik air.

Terdapat 150 tempat letak kereta disediakan dengan 10 peratus daripadanya diperuntukkan untuk orang awam selain pejabat pentadbiran, surau, taman permainan dan dewan kecil.

Selain itu, pemaju juga sedang merancang pembinaan 536 unit RMM di U10 Shah Alam dan dijangka siap dalam tempoh dua tahun .

Ujar Iskandar lagi, Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) juga dalam usaha membina 280 unit RMM di Sutera Damansara manakala 400 unit lagi di Sabak Bernam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.