Categories
NASIONAL SELANGOR

CEO Puncak Niaga Dan SYABAS Perlu Letak Jawatan Gagal Atasi Masalah Air

PR_isuair

SHAH ALAM, 11 JAN : Pakatan Rakyat (PR) Selangor kecewa dengan prestasi yang lemah Puncak Niaga dan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) yang tidak mampu menukar pam lama dan tidak mampu mengatasi masalah air dalam masa yang singkat.

Setiausaha Publisiti DAP, Jenice Lee berkata, Ketua Pegawai Eksekutif Puncak Niaga Dan Syabas perlu meletakkan jawatan kerana tidak mampu mengatasi masalah air itu.

“Kerajaan Negeri digesa mengambil alih, ?step in? atau campur tangan segera dalam pengurusan Puncak Niaga dan Syabas bagi membetulkan kepincangan pengurusan dengan segera,” kata Jenice.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan media bersama Ketua Penerangan PKR Selangor, Suhaimi Shafiei dan Ketua Penerangan PAS Selangor, Saari Sungip.

“Pada 2012 pihak audit menasihati Puncak Niaga bahawa pam yang sudah 41 tahun perlu diganti baru atau diselanggara tetapi tidak diambil berat.

“Bagaimanakah kesemua pam di Wangsa Maju rosak pada masa yang sama dan syarikat tidak mampu mengganti atau menyelanggara pam-pam tersebut dalam masa 24 jam,” soal Jenice.

Tambah beliau lagi, pihak Syabas juga tidak mengagihkan air secara berjadual dan menyeluruh dengan ramai penghuni tidak mendapat bekalan air.

“Kebanyakkan mengadu bahawa lori tangki air sampai pada larut malam antara jam 1 pagi – 3 pagi dan ini mengganggu kehidupan orang ramai.

“Sebenarnya Syabas perlu bekerja dengan efisyen dengan mengadakan jadual pengagihan air secara berkala dengan memastikan setiap jalan, kawasan dan sekolah mendapat bekalan air,” katanya.

Ujar beliau, Puncak Niaga dan Syabas juga perlu memaklumkan berkenaan kemajuan pembaikan pam mereka setiap hari dan menyediakan tangki air statik yang cukup di kawasan yang terlibat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.