Categories
NASIONAL SELANGOR

Fenomena ‘Listen’ Kerana Universiti Hanya Tempat Cari Makan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KUALA LUMPUR 23 JAN : Pakar Perlembagaan, Dr Abdul Aziz Bari menjelaskan ahli akademik perlu membebaskan diri dari sebarang kongkongan dan bukan hanya menjadikan universiti sebagai tempat cari makan.

“Sebab itu sekarang kita dengar macam-macam, orang tak layak jadi profesor dapat jadi profesor, orang tak layak dapat PhD tapi dapat PhD, maka anda boleh bayangkan macam mana kualiti pelajar.

“Itu yang berlaku macam Listen, Listen, Listen. Yang lebih parah dia tak mahu dengar cakap orang lain tetapi dia nak orang dengar cakap dia sahaja,” katanya sebagai panelis dalam Forum Kebebasan Akademik dan Hak Asasi di Dewan Perhimpunan Cina di sini malam tadi.

Katanya, kebebasan akademik seharusnya ahli akademik itu dibenarkan bercakap, mengajar dan menyebarkan ilmu mengikut disiplin dan pendekatannya sepertimana dirinya sebagai pengajar undang-undang dan perlembagaan yang mempunyai pendekatan tersendiri.

“Perkara yang berlaku kepada Bawani bukan satu yang baru. Saya sendiri tidak dibenarkan masuk ke UIA bila dijemput menjadi panelis dalam satu forum anjuran pelajar.

“Selepas berlaku insiden sebegini, semua pihak termasuk menteri, reaktor tak mengaku dan dekan cabut lari. Ini watak yang berlaku di universiti sekarang,” katanya.

Panelis lain, Dr Maszlee Malik berkata, univerisiti dalam negara hari ini hanya bertindak sepertii kilang bagi menghasilkan tenaga kerja diperlukan pasaran.

“Pasaran perlukan jurutera, doktor dan akitek sebanyak ini maka dihasilkan sebanyak dikehendaki tanpa mengambilkira kualiti dan kesan ilmu terhadap masyarakat.

“Maka masyarakat miskin terus miskin, papa terus papa manakala golongan kaya akan terus kaya dengan mendapat projek melalui ketirisan, korupsi dan sebagainya.

“Graduan universiti dihasilkan terus membisu dan hanya terpendam dalam sektor pekerjaan masing-masing,'” ujarnya.

Menurutnya, universiti yang sepatutnya melahirkan golongan berilmu tidak lagi memainkan peranannya.

“Bagi ahli akademik yang ada kepentingan, mereka hanya melihat kepada master politik mereka untuk dapat gelaran dan pangkat. mereka takut terima surat teguran,” katanya.

Selain Dr Aziz Bari dan Dr Maszlee, seorang panelis lagi ialah Bawani KS, pelajar UUM yang mendapat tumpuan berhubung isu video klip “Listen, Listen, Listen” di Youtube.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Your email address will not be published.