Categories
NASIONAL SELANGOR

HKR 112 : Kemuncak Kejayaan Semua Perhimpunan Dan Demonstrasi

KLSCAH HKR 112 02

KUALA LUMPUR 18 JAN: Kehadiran ratusan ribu rakyat di Stadium Merdeka sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat 112(HKR112) pada 12 Januari lalu merupakan kemuncak kejayaan kepada semua perhimpunan sejak tahun 1998 kerana akhirnya polis tunduk kepada kehendak rakyat untuk berhimpun secara aman.

KLSCAH HKR 112 Azmin AliMenurut Ahli Jawatankuasa HKR112, Hishamuddin Rais polis terpaksa akur dengan kehendak rakyat yang ingin berhimpun yang mana tidak pernah berlaku dalam mana-mana perhimpunan sebelum ini.

“Jika sebelum ini tindakan berhimpun dikecam hebat kerana boleh menggugat keselamatan negara tetapi akhirnya atas perjuangan selama 15 tahun kita menuntut keadilan, polis terpaksa akur terhadap hak kita yang selama ini dinafikan,” kata Hishamuddin.

HKR 112 kali ini berbeza dengan perhimpunan Bersih 3.0 kerana ketika itu wujudnya keganasan apabila polis cuba menyekat rakyat menyuarakan hak mereka.

“Kejayaan HKR 112 bukanlah disebabkan transformasi yang dilakukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tetapi kehadiran rakyat pelbagai bangsa dan peringkat umur yang turun dan dibenarkan menyuarakan hak mereka,” kata Hishamuddin.

KLSCAH HKR 112 Hishamuddin RaisJelasnya, erti perhimpunan sebenar bukan hanya bergelut melawan keganasan polis simpanan persekutuan (FRU) tetapi melawan pemimpin yang zalim dan tidak mempedulikan hak rakyat.

Ketika ditanya adakah perhimpunan sedemikian akan dianjurkan sekiranya Pakatan Rakyat (PR) memerintah di Putrajaya dan masih tidak menunaikan janji yang dituntut HKR, Hishamuddin menjawab ya dan rakyat berhak menolak siapapun pemimpin dan kerajaan yang zalim.

Beliau berkata demikian ketika menjadi ahli panel Forum Pasca KL112 ‘Impak dan Halatuju Rakyat’ yang dianjurkan oleh Akademi Pak Sako yang bertempat di Selangor Chinese Assembly Hall, Kuala Lumpur (KLSCAH) malam tadi.

KLSCAH HKR 112 03Kejayaan penganjuran Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR 112) lalu yang berjalan tanpa insiden keganasan adalah merupakan kesinambungan semua perhimpunan dan demonstrasi yang diadakan sejak zaman reformasi pada tahun 1998.

Ketika itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilucutkan jawatan daripada Timbalan Perdana Menteri serta dituduh terbabit dengan kes liwat yang menyebabkan rakyat membuat demonstrasi jalanan terhadap Kerajaan Umno-BN yang dipimpin oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Turut hadir sebagai ahli panel adalah Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali serta penulis lirik lagu Awan Nano, Hasmi Hashim dan dihadiri seramai lebih 200 orang peserta.

KLSCAH HKR 112 01

Leave a Reply

Your email address will not be published.