Categories
SELANGOR

Hujan Tak Halang Lebih 5,000 Berarak Maulidur Rasul di Selangor

 

malidur rasul 2013 hujan 05

SHAH ALAM, 24 JAN: Perarakan dalam sambutan Majlis Maulidur Rasul Peringkat Negeri Selangor disambut meriah dengan penyertaan 118 kontinjen yang berarak walaupun dalam keadaan hujan lebat pagi ini.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim turut serta di dalam perarakan itu yang disertai pelbagai agensi kerajaan, institusi pengajian tinggi dan anak syarikat Kerajaan Selangor.

Abdul Khalid yang mengetuai perarakkan tersebut dilihat menolak payung yang ditawarkan dan bersama-sama meredah hujan bersama 5,000 peserta lain.

Perarakan tersebut dimulakan seawal jam 8.20 pagi dari Stadium Mini Shah Alam menuju ke tapak sambutan majlis di Stadium Malawati.

Majlis sambutan yang turut diserikan dengan keberangkatan DYMM Sultan Selangor itu, menamilkan pelbagai acara dan persembahan dari artis popular seperti Mawi dan kumpulan Rabbani.

Dalam sambutan bertemakan ‘Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah’ itu, Baginda Sultan berkenan menyampaikan lima Anugerah Khas Maulidur Rasul dan pemenang kontinjen perarakan terbaik dalam pelbagai kategori.

Penerima anugerah-anugerah tersebut terdiri daripada Datuk Abdul Aziz Andik Achok yang menerima Anugerah Umar Abdul Aziz, Tan Sri Datuk Ismail Adam (Anugerah Khalid Al-Walid) dan Dr Mohd Abd Wahab Yusof (Anugerah Imam Al-Ghazali).

Turut menerima anugerah dalam majlis tersebut Profesor Datin Paduka Dr Zaleha Kamaruddin bagi Anugerah Saidatina Khadijah dan Nawarzir Ahmad Zuri bagi Anugerah Saidina Ali.

Turut hadir dalam majlis sambutan itu, Exco Kerajaan Negeri, Dr Yaakob Sapari, Dr Ahmad Yunus Hairi, Iskandar Abdul Samad, MP Shah Alam, Khalid Abdul Samad dan pegawai-pegawai tinggi Kerajaan Negeri.

malidur rasul 2013 hujan 03 malidur rasul 2013 nyanyi 02 malidur rasul 2013 hujan 02

Leave a Reply

Your email address will not be published.