Categories
SELANGOR

Masjid Baru Akan Dibina Jika Jumlah Jemaah Mencukupi

Majlis Mesra Rakyat dan Kesyukuran di Masjid Al-Umm(Bangi)-MB 01

BANDAR BARU BANGI 6 Jan : Kerajaan Selangor menerima banyak permohonan bagi membina masjid di seluruh negeri akan tetapi, penilaian akan dibuat berdasarkan jumlah qariah yang hadir di sesuatu surau untuk menunaikan solat fardhu.

“Saya akan bagi test dahulu. Saya akan tanya jumlah jemaah yang hadir solat pada solat Maghrib dan Isyak,? kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid.

“Ada yang beritahu kalau masa solat Aidilfitri dan Aidiladha sampai melimpah. Itu kita tidak kira. Kita lihat pada solat fardhu.

“Kalau tidak mencapai sekurang-kurangnya 10 peratus (daripada jumlah qariah), kita tidak akan benarkan,” kata Abdul Khalid, yang juga exco agama Islam Selangor.

Beliau berkata demikian pada Majlis Mesra dan Kenduri Kampung di Seksyen 1, Bandar Baru Bangi.

Di majlis tersebut, Abdul Khalid dibawa melihat tapak pembinaan Masjid Al-Umm di atas sebidang di Jalan 1/4A.

Tanah seluas dua ekar ini diluluskan kerajaan melalui Warta Kerajaan pada September 2010 dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) meluluskan pembinaannya pada Jun 2011.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Induk Pembinaan Masjid Al-Umm Dr Shafie Abu Bakar, masjid ini dibina untuk memenuhi hasrat penduduk Bandar Baru Bangi yang ingin menjadikan Masjid Al-Umm ‘Wadi Ilmu’.

“Untuk memenuhi keperluan solat Jumaat penduduk Bandar Baru Bangi terdapat beberapa surau ditauliahkan untuk mendirikan Solat Jumaat.

“Diantara surau-surau tersebut adalah An-Nur, As-Sobah, Bangi Perdana, Al-Kauthsar dan Al-Falah,” katanya.

Masjid tiga tingkat ini yang direkabetuk oleh Arkitek Urusbina dapat menampung sebanyak tiga ribu jemaah.

Selain daripada ruang solat, ia juga dilengkapi dengan dewan serbaguna dan pelbagai kemudahan lain.

Kos pembinaan kira-kira RM 11.2 juta diperoleh melalui sumbangan orang ramai, sijil wakaf dan tabung derma yang diletakkan di surau dan masjid lain.

Kerajaan negeri juga akan memberikan bantuan kewangan melalui rizab simpanan negeri sekiranya kos pembinaan tidak mencukupi.

Majlis pelancaran Tabung Pembinaan dan Pengurusan Masjid Al-Umm diadakan pada 19 Mei 2012.

Pembinaan masjid dijangka bermula pada Mac 2013 dan dijangka siap pada September 2014.

Mereka yang berhasrat untuk menghulurkan sumbangan dan wakaf boleh menyalurkannya melalui no akaun Maybank Islamic Bandar Baru Bangi, 5628-3460-7208 atas nama ‘Tabung Masjid Al-Umm’.

Majlis Mesra Rakyat dan Kesyukuran di Masjid Al-Umm(Bangi)-MB 02

Majlis Mesra Rakyat dan Kesyukuran di Masjid Al-Umm(Bangi)-MB 03

Leave a Reply

Your email address will not be published.