Categories
SELANGOR

Cadang Elaun Khas Kepada Kakitangan Pakar Hal Ehwal Tanah

MB Bengkel 01

SHAH ALAM 7 FEB : Kerajaan Negeri Selangor akan meminta Pejabat Tanah dan Galian (PTG) negeri supaya memberikan elaun khas kepada kakitangan yang mempunyai kepakaran terhadap hal ehwal tanah.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata elaun itu wajar diberikan selepas pihak PTG mengadakan kursus kemahiran dan pendidikan kepada kakitangannya beserta sijil.

“Saya mahu penjawat awam mempunyai kemahiran dan keupayaan yang luas. Kita bagi mereka ilmu dan dengan ilmu itu mereka dapat jalankan pelbagai tugasan.

“Jika mereka lulus, kita bagi elaun. Di Selangor, kita mentadbir dengan telus, lebih lagi perkara yang melibatkan tanah.

“Kita banyak selesaikan isu tanah yang berbangkit, contohnya kita berjaya selesaikan projek perumahan terbengkalai Bukit Botak dan Alam Perdana di Puncak Alam. Juga masalah kegagalan segelintir pemaju perumahan menjelaskan bayaran premium dalam tempoh yang ditetapkan.

“Oleh itu, mereka ini perlu belajar bagaimana cara kita mentadbir dan menyelesaikan masalah-masalah ini. Juga belajar sesuatu yang baru contohnya penggunaan teknologi atau sebagainya,” katanya selepas Merasmikan Bengkel Pengurusan Tanah negeri bagi tahun 2008-2012.

Hadir sama Pengarah PTGS, Datuk Kamarulzaman Jamil dan Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi, Inovasi dan Kebudayaan Selangor, Rodziah Ismail.

Tambahnya, dengan pendekatan itu, kakitangan dapat mempelajari dan mengubah cara pentadbiran yang diikuti sebelum Kerajaan Negeri yang baru ini.

“Sekarang kita masuk ke peringkat menyelesaikan secara keseluruhannya iaitu masalah pemilikan dan pentadbiran tanah secara keseluruhannya, bukan separuh jalan sahaja.

“Walaupun tidak mudah untuk mereka memahami perkara yang undang-undang tanah, tetapi ia satu kriteria yang membolehkan mereka jalani tugas dengan teratur,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.