Categories
NASIONAL SELANGOR

Kerajaan Selangor Bincang Bubar Dun Awal

suk pakatan selangor

SHAH ALAM, 13 FEB: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid akan mengadakan pertemuan bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat minggu ini bagi membincangkan cadangan pembubaran Dun Selangor selepas sambutan Chap Goh Mei.

Menurut Abdul Khalid, hasil perbincangan akan diumumkan kelak memandangkan kepimpinan negeri mula kembali bertugas selepas perayaan Tahun Baru Cina.

“(Pengesahan pembubaran dan pertemuan) belum lagi (diputuskan), itu akan diumumkan selepas perjumpaan dalam minggu ini,” jawabnya ringkas.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri menaytakan hasrat akan membubarkan DUN Selangor lebih awal jika Kerajaan Persekutuan masih tidak memberikan sebarang petunjuk mengenai tarikh parlimen akan dibubarkan.

Kerajaan Negeri berpendirian Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) tidak boleh dilengah-lengahkan lagi dan sedia membubarkannya lebih awal memberikan mandat kepada rakyat bagi memilih kerajaan yang baru.

Sebelum ini Abdul Khalid berkata tujuan Kerajaan Negeri hendak bubar lebih awal adalah untuk memberi tekanan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mengumumkan pemburan lebis awal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.