Categories
SELANGOR

MB : Umat Islam Perlu Istiqamah Cintai Ilmu

malidur rasul bukit badong feb15 01

BESTARI JAYA 16 FEB :  Umat Islam perlu istiqamah dalam pembangunan akhlak, ilmu, daya fikir serta perasaan dalaman dan hati, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

“Umat Islam perlu kembali kepada asas ajaran Islam iaitu mentaati Allah dan Rasullullah, serta taat kepada pemimpin yang menjadikan Al-Quran dan Sunnah sebagai pegangan serta panduan menerajui kerajaan,” katanya.

Abdul Khalid berkata demikian pada Program Malam Cinta Rasul Sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Daerah Kuala Selangor yang diadakan di Masjid Ar-Rahman Bukit Badong di sini.malidur rasul bkt badong feb15 tokoh nazir 01

Beliau juga melancarkan Kempen ‘Jom Solat’ peringkat Daerah Kuala Selangor.

“Cara yang terbaik untuk mengingati Baginda Rasullullah S.A.W adalah dengan memperbanyakkan Selawat,” kata Abdul Khalid yang juga merupakan Exco Hal-Ehwal Islam.

Ujar Abdul Khalid, akhlak Rasullullah S.A.W perlu diikuti khususnya dalam aspek perhubungan sesama manusia dan juga perpaduan sesama umat Islam.

Pegawai Daerah Kuala Selangor, Mohamad Yasid Bidin berkata, program ini diadakan untuk memupuk semangat cintakan Rasullullah dalam segenap kehidupan.

malidur rasul bukit badong feb15 02Program yang turut mendapat kerjasama Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan RELA diserikan dengan pertandingan Berzanzi dan Marhaban yang melibatkan enam kumpulan.

Harun Abdul Rahman , Nazir Masjid An-Nur Saujana Utama telah terpilih sebagai Nazir Terbaik untuk Daerah Kuala Selangor.

Manakala Johan Marhaban Bagi Kategori Wanita dengan 85 Peratus di menangi oleh Kumpulan An-Nisa’ dari Bandar Baru Puncak Alam.

Bagi kategori Lelaki dimenangi oleh Kumpulan Cahaya Baru di Kampung Bukit Cherakah dengan 86 peratus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.