Categories
SELANGOR

Balu Anggota Polis Terharu Dikunjungi Exco Selangor

Balu Anggota Polis Terharu 01

IPOH 15 MAC : Dua balu anggota komando polis (VAT 69) Inspektor Zulkifli Mamat dan Sarjan Sabaruddin Daud yang terkorban dalam pertempuran di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah menerima sumbangan RM 20,000 setiap seorang.

Sumbangan itu disampaikan Kerajaan Negeri Selangor dengan diwakili Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi, Inovasi dan Kebudayaan, Rodziah Ismail di kediaman balu Zulkifli di Bandar Baru Putra, Ipoh.

noraziahNoraziah Mohd Noor, 29, isteri kepada Zulkifli ketika ditemui berkata melahirkan kesyukuran atas bantuan yang diberikan itu.

“Saya ucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri Selangor. Dengan adanya sumbangan ini dapat membantu ringankan beban anak dan masa depan mereka serta keluarga arwah,”katanya kepada pemberita.

Beliau dengan nada sebak berkata walaupun perasaan sedih masih ada namun beliau reda dengan pemergian suaminya itu.

“Masa arwah mahu tinggalkan kami untuk ke Sabah, arwah sangat ceria sehinggalah saya menelefon arwah menanyakan bila mahu pulang kerana saya mengalami alahan teruk kerana sedang mengandung tiga bulan.

“Namun arwah berkata abang pergi bawa amanah yang besar, harap sayang tidak kecil hati. Arwah turut berpesan supaya menjaga anak-anak dengan baik,” katanya yang mempunyai dua orang anak.

nurul nisaSementara itu, balu Sabaruddin, Nurul Nisa Abu Bakar, 42, terkejut dan tidak sangka Kerajaan Negeri Selangor prihatin dengan keluarganya.

“Gembira sangat. Tak sangka YB sanggup turun melawat dari jauh. Terima kasih YB. Bantuan ini dapat ringankan beban kami,” katanya.

Sabaruddin yang sudah menyertai pasukan itu sejak 25 tahun lalu meninggalkan tiga anak yang berumur 19, 15 dan 12 tahun.

“Arwah memang minat, itu cita-citanya sejak kecil. Walaupun sedih, saya bangga dengan arwah yang meninggal sebagai parajurit negara, ” katanya.

Kedua-dua balu turut mengirimkan salam kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Rodziah ketika menyampaikan sumbangan itu turut membaca amanat Menteri Besar sebagai tanda takziah kepada kedua-dua keluarga.

Bercakap kepada pemberita, Rodziah berharap kedua-duanya tabah menjalani kehidupan akan datang.

“Saya juga harapkan keluarga yang terkorban dapat diberi sumbangan berterusan. Kita harap ia tidak diberikan ketika waktu ini sahaja,” katanya.

Sumbangan itu adalah peruntukkan daripada Tabung Wira Rakyat Selangor berjumlah RM10 juta yang diumumkan Menteri Besar baru-baru ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.