Categories
SELANGOR

Mutu Pusat Dialisis PNSB Akan Terus Dipertingkat

MB pusat dialisis klang 01

KLANG 4 MAC : Pusat Dialisis milik Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) di Taman Sri Andalas di sini akan terus dipertingkatkan bagi membantu mereka yang memerlukan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata lawatan beliau ke pusat itu adalah bagi mengenalpasti masalah yang wujud dan membuat perancangan untuk menambahbaik mutu perkhidmatan.

“Lawatan ini adalah untuk meninjau bagaimana mutu perkhidmatan di sini dapat dipertingkatkan kepada masyarakat di daerah Klang,” kata Abdul Khalid yang juga Pengerusi PNSB.

Abdul Khalid berkata demikian semasa lawatan beliau ke pusat dialisis itu yang boleh menampung 49 pesakit sehari.

Ujarnya, antara rancangan penambahbaikan pusat itu adalah memperbaiki aspek penyelenggaraan dan memastikan tangki air mencukupi.

“Ianya akan diselesaikan secepat mungkin,” kata Abdul Khalid.  salbiah tunut dialisis klang 01

Turut sama dalam lawatan itu Yang Dipertua Pekawanis, Puan Sri Salbiah Tunut dan Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan Dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar.

PNSB telah menceburi perkhidmatan rawatan dialisis di Negeri Selangor melalui anak syarikatnya iaitu PNSB Supplies & Services Sdn Bhd.

Ia mula beroperasi pada bulan Januari 2007, dan terletak di No 83, Persiaran Tengku Ampuan Rahimah, Taman Sri Andalas, Klang.

Pusat ini adalah yang pertama di Malaysia yang beroperasi sepenuhnya secara ?pakai buang? (Single Use Operation) yang dikawalselia oleh pakar perubatan buah pinggang (Nefrologi) dan kakitangan terlatih dan berpengalaman.

Pusat rawatan ini dilengkapi dengan 11 buah mesin yang beroperasi secara dua sesi.

Pada masa akan datang, PNSB bercadang membuka pusat rawatan dialisis ini di setiap daerah Selangor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.