Categories
NASIONAL SELANGOR

Najib Mesti Respon Terhadap Siasatan Taib Mahmud

pc pas mac 19 2013 01

KUALA LUMPUR 19 MAC : Kerajaan Persekutuan Umno-BN perlu memberi penjelasan segera mengenai siasatan agensi antarabangsa terhadap Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang didakwa mengumpul dana berbilion ringgit di luar negara.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, sebagai kerajaan bertanggungjawab, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak harus memberi penjelasan kepada masyarakat umum.

“Pendedahan video siasatan agensi antarabangsa itu hanya mengukuhkan hujah kita selama ini tentang jumlah dan dana dikumpul Taib Mahmud.

“Kalau Najib pemimpin berwibawa, mustahil dia boleh diam, mesti bagi respon dan apa langkah akan diambil,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Anwar mengulas perkara itu selepas pendedahan video oleh sebuah NGO antarabangsa, Global Witness mengenai siasatan terhadap Taib Mahmud yang didakwa mengumpul sejumlah harta yang besar di luar negara.

Ketua Ahli Parlimen, Lim Kit Siang yang turut hadir berkata, apa yang berlaku memberi gambaran Ketua Menteri Sarawak lebih berkuasa dari Perdana Menteri.

“Dulu dia janji Ketua Menteri Sarawak yang baru tetapi tidak ditunaikan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.