Categories
NASIONAL

Sivarasa : Lebih Baik Polis Siasat Kes Altantuya Daripada Ganggu MP Pakatan

sivarasa pc izzah 01

PETALING JAYA 27 MAC : Polis Diraja Malaysia (PDRM) diminta bersikap professional dan tidak menggunakan pegawainya bagi mengganggu Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) yang menjalankan tugas mereka.

Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa mendakwa beliau dan Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo disoalsiat polis kerana membantu keluarga Chang Chin Te, seorang pemuda yang mati dalam tahanan pihak berkuasa itu pada kira-kira 15 Januari lalu.

Sivarasa mendakwa laporan polis dibuat terhadap beliau dan Gobind oleh KetuaPolis Subang Jaya, Asisten Komisioner Yahya Ramli pada 18 Februari lalu.

Katanya, dia hadir ke Balai Polis Tropicana di sini hari ini kira-kira jam 11.30 pagi untuk disoal siasat berhubung laporan itu.

“Saya kesal terhadap perkara ini kerana ia membuang masa berharga pegawai kanan polis akibat dikerahkan dalam menjalankan siasatan yang tidak perlu terhadap Ahli Parlimen dalam menangani isu masyarakat kawasan mereka.

“Difahamkan Gobind Singh Deo disial siasat dalam isu yang sama pada minggu lalu,” katanya.

Chin Te telah ditangkap dan ditempatkan di Balai Polis USJ 8 Subang Jaya pada 10 Januari lalu.

Beliau mati di dalam tahanan polis dan keluarganya dimaklumkan akan kematiannya empat hari kemudian. Balu beliau, Lim Wei Ni dilaporkan melihat lebam pada muka dan badannya dalam bilik mayat ketika mengambil gambar.

Sivarasa and Gobind Singh telah menasihatkan keluarga Chin Te agar meminta bedah siasat kali kedua setelah mereka curiga terhadap kematiannya.

Sivarasa berkata, sewajarnya polis menumpukan perhatian bagi membanteras jenayah berbanding bertindak terhadapnya dirinya dan Gobind Singh Deo yang menjalankan tugas sebagai Ahli Parlimen.

“Terdapat isu-isu yang jauh lebih serius di negara ini yang memerlukan siasatan.?

Beliau berkata adalah lebih baik jika polis tumpukan perhatian terhadap pengakuan bersumpah penyiasat P Balasubramaniam atau PI Bala tentang pembunuhan warga Mongolia Altantuya Shaaribu,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.