Categories
SELANGOR

Warga SAMER Lega, Terima Sumbangan Van Kegunaan Sekolah

salbiah van sekolah agama rawang 02

RAWANG, 13 APR: Warga Sekolah Agama Menengah Rawang (SAMER) tidak perlu lagi risau tentang masalah pengangkutan untuk menghantar pelajarnya ke hospital sekiranya berlaku kecemasan.

Hari ini sekolah tersebut menerima sumbangan van sekolah berharga RM 90,000 daripada Kerajaan Negeri Selangor melalui Geran Selangorku.

Pengetua sekolah Zainul Arifien Mohd Jaid berkata sebelum ini, pihak pentadbiran sekolah terpaksa menggunakan kenderaan milik para guru untuk membawa para pelajar ke hospital dan aktiviti luar sekolah.

“Dahulu ada bas yang diberi oleh pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), tetapi sudah tak boleh pakai lagi kerana sudah terlalu uzur.

“Jadi terpaksa gunakan kereta guru untuk ke hospital, walaupun ada pelajar yang muntah dalam kereta,” kata Zainul Arifien dalam majlis salbiah van sekolah agama rawang 01Penyerahan Van Sekolah Kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu di sini.

Majlis penyerahan van yang disempurnakan isteri Menteri Besar Selangor, Puan Sri Salbiah Tunut diadakan di dewan sekolah terbabit dan turut dihadiri oleh para ibu bapa dan kira-kira 300 ratus warga sekolah berkenaan.

Selain digunakan untuk membawa pelajar ke hospital, van tersebut juga boleh digunakan untuk lawatan pelajar dan membawa pelajar menyertai aktiviti sukan atau kokurikulum di sekolah lain.

Dalam perkembangan sama, Yang DiPertua PIBG SAMER, Mohd Subki Abdul Hamid pula berkata beliau tidak menyangka bahawa permohonan beliau mendapatkan sumbangan dari Kerajaan Negeri diluluskan dengan begitu cepat sekali.

“Selepas tiga hari saya pergi ke Pejabat Menteri Besar, saya sudah terima panggilan yang mengatakan permohonan diluluskan,” kata beliau.

Salbiah ketika menyampaikan ucapan perasmiannya pula berharap agar pihak PIBG sekolah terus aktif memohon sumbangan bagi mendapatkan kemudahan pembelajaran tanpa mengira dari Kerajaan Negeri atau Kerajaan Persekutuan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.