Categories
NASIONAL

KPN Baru Perlu Fokus Banteras Jenayah Bukan Politik

 

KPN Baru Perlu Fokus Banteras Jenayah Bukan Politik 01

SHAH ALAM 22 MEI : Ketua Polis Negara yang baru, Tan Sri Khalid Abu Bakar digesa untuk menumpukan tugas beliau untuk memastikan negara, pelancong dan pelabur selamat daripada kejadian jenayah.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, tindakan dua anggota polis yang menyoal siasat Pengasas DAP, Dr Chen Man Hin selama Satu Jam 15 minit di bawah Seksyen 112 Kanun Acara Jenayah dengan dakwaan yang tidak berasas adalah membuang masa.

Katanya, Dr Chen disiasat ekoran dakwaan beliau menggunakan terma ‘Malaysian Spring’ yang emel peribadinya pada tahun lepas dengan dikaitkan konspirasi untuk keganasan dan menjatuhkan kerajaan sah.

“Ini adalah tindakan yang membuang masa pihak Polis yang sewajarnya adalah untuk memastikan negara bebas daripada jenayah,” kata Kit Siang dalam kenyataan medianya.

Tambah beliau, kejadian pecah rumah kepada adik Timbalan Perdana Menteri di Petaling Jaya dan adik Ketua Polis Negara di Mantin menunjukkan situasi mencemaskan kejadian jenayah di negara ini.

“Dengan kejadian sedemikian adalah tidak bertanggungjawab apabila polis apabila membuang masa dan sumber tenaga dengan menumpukan isu berkaitan dakwaan politik,” kata Kit Siang.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi jelasnya mungkin boleh berlagak bahawa siasatan polis terhadap Dr Chen adalah bukti betapa dia serius bertugas sebagai Menteri Dalam Negeri.

“Dia teramatlah silap, kerana itu hanya membuktikan Malaysia mendapat individu yang salah untuk menjadi Menteri Dalam Negeri di mana tidak mengetahui apa keutamaan yang sepatutnya,” tegas beliau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.