Categories
NASIONAL

Masalah Melayu Pulau Pinang Warisan Umno-BN

wacana sinar 01

SHAH ALAM 15 MEI : Masalah Melayu Pulau Pinang yang ada kini adalah ‘warisan’ yang gagal ditangani dengan baik oleh pentadbiran BN sebelum ini.

Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari berkata, Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang dipimpin DAP sentiasa berhadapan dengan tohmahan daripada BN kononnya meminggirkan masyarakat Melayu.

Hakikatnya ia adalah propaganda media kawalan Umno-BN yang memainkan sentimen itu dengan menuduh pemimpin Pakatan Rakyat(PR) tidak membela kebajikan orang Melayu.

Contohnya berkenaan perobohoan 20 gerai yang melanggar undang-undang sebenarnya hanya melibatkan empat gerai dimiliki Melayu tetapi yang dicanang di media seolah-olah keseluruhan gerai Melayu dirobohkan.

wacana sinar 02“Ada kes di mana gerai milik Cina tetapi dalam media menjadi gerai Melayu, Kerajaan Pakatan Rakyat lah yang terus mempertahankan Kampung Tradisi Melayu, dalam masa pemerintahan PR lima tahun tidak ada rumah Melayu yang dirobohkan,” kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panel panel Wacana Sinar Siri ke-20 yang berjudul Pasca PRU13: Ke Mana Haluan Politik Melayu, di sini, hari ini.

Menurut beliau lagi, pelaksanaan sistem tender terbuka mewujudkan pelaksanaan projek yang telus dan bebas rasuah melalui sistem e-tender dan e-perolehan yang menguntungkan kontraktor Bumiputera.

“Apabila mempunyai sebuah kerajaan bersih maka akan wujiud sebuah pentadbiran yang bersih, selepas lima tahun sistem tender terbuka dilaksanakan hampir 80 peratus dimenangi oleh kontraktor Bumiputera.

“Pelaburan asing juga meningkat, kini sebanyak RM36 bilion pelaburan asing diperolehi dalam tempih lima tahun berbanding RM18 bilion oleh kerajaan terdahulu,” kata beliau.

Wacana kali ini turut mengetengahkan ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah dan Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Raja Datuk Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad.

Program ini dikendalikan oleh Pensyarah Fakulti Pentadbiran dan Pengajian Polisi Universiti Teknologi Mara, Prof Madya Dr Shaharuddin Badaruddin yang dihadiri kira-kira 500 orang dalam program wacana itu

Leave a Reply

Your email address will not be published.