Categories
NASIONAL SELANGOR

PKR : Penahanan Blogger “Milo Suam” Tidak Munasabah

blog milosuam

SHAH ALAM 03 MEI : Penahanan blogger, Yusuf Al Siddique Suratman kerana mempersoalkan emel berantai yang menguar-uarkan pendatang asing mahu mencetuskan huru-hara di Sabah adalah tidak munasabah.

Naib Presiden PKR, Sivarasa Rasiah berkata rencana Yusuf tersebut bersifat berkepentingan awam.

Yusuf, yang lebih dikenali melalui blognya, ?Milo Suam?, ditahan selepas memuat naik rencana yang mempersoalkan emel berantai yang konnonnya emel dalaman Polis Diraja Malaysia.

Emel tersebut mendakwa 1,400 pendatang asing di Kota Kinabalu dan Tawau akan mencetuskan huru-hara.

Pengirim emel itu mendakwa dirinya sebagai “orang dalam” dan matlumat yang disebarkannya itu adalah maklumat sulit PDRM.

Yusuf ditahan di perkarangan sebuah pasaraya di Setia Alam, pada 12:07 malam, dibawah Seksyen 8(1) Akta Rahsia Rasmi 1972 atas kesalahan menyebarkan dokumen rahsia.

“Kita amat terkejutlah macam mana tulisan sebegini boleh jadi asas untuk tangkap dan tahan seorang blogger. Ini perkara, berita berkaitan dengan aspek kepentingan awam, adalah jelas,? kata Sivarasa.

Yusuf dalam rencana tersebut meminta orang-ramai supaya berwaspada dengan emel berantai ini, kerana kesahihannya tidak dapat dipastikan.

“Isu ini hanya digunakan adalah tidak berasas dan bermotifkan politik untuk menahan seorang blogger yang popular dan merupakan pro-Pakatan,? kata Sivarasa.

Laporan media juga mengesahkan bahawa terdapat satu lagi laporan polis dibuat terhadap Yusof kerana menerbitkan rencana yang mendakwa polis telah melakukan pengundian awal manakala tentera telah membuang undi pos.

Laporan ini disiasat dibawah Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan kerana membuat kenyataan yang boleh menyebabkan khianat awam.

TV Selangor difahamkan polis telah mendapat perintah mahkamah untuk menahan reman Yusuf selama dua hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.