Categories
NASIONAL SELANGOR

Sokongan Pengundi Melayu Kepada Calon Rasmi PR Kota Damansara Meningkat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SUBANG, 5 MEI: Sehari sebelum menjelang hari pengundian Ahad ini, sokongan masyarakat Melayu terhadap calon rasmi Pakatan Rakyat (PR), Dr Nasir Hashim terus meningkat.

Menurut Setiausaha calon PKR DUN Kota Damansara, Abd Aziz Dahlan, sambutan yang diterima dari golongan itu semakin memberangsangkan selepas Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali membuat pengumuman rasmi dalam satu ceramahnya semalam.

“Sebelum ini pun memang ramai penduduk Melayu sokong pencalonan Dr Nasir, tetapi selepas ceramah maklum balas cukup membanggakan.

“Apatah lagi masyarakat di sini memang dah tahu Dr Nasir selama lima tahun bertungkus lumus berkerja bantu masyarakat di sini, sebab itu mereka mahukan Dr Nasir terus berkhidmat lagi.

“Memang jelas, Dr Nasir sudah ada ‘track record’ yang diterima baik di Kota Damansara,” ujar Abd Aziz yang juga merupakan ahli PAS seumur hidup.

Menurut Abd Aziz lagi, berdasarkan maklum balas yang diterima, beliau menganggarkan sokongan pengundi Melayu terhadap Dr Nasir meningkat kepada 60 hingga 65 peratus.

Menurut beliau antara pencapaian lima tahun tersebut termasuklah kejayaan mengatasi masalah banjir di Kampung Melayu Subang, penurapan jalan di Seksyen 8, Seksyen 11 Dedap dan Kampung Melayu Subang Tambahan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADr Nasir juga berjaya menjalankan program-program Kerajaan Negeri seperti kelas jahitan, tuisyen rakyat dan aktiviti sosial lain selama lima tahun.

Sementara itu, menurut penduduk Kampung Melayu Subang Tambahan, Amin Shahril, 46, Dr Nasir bukan sahaja cukup dikenali, malah beliau juga mudah dihubungi penduduk setempat ketika diperlukan.

“Dia memang disenangi penduduk sini, merendah diri, mudah mesra tanpa mengira usia dan kedudukan seseorang.

“Dr Nasir juga tidak gemar berkonflik dengan mana-mana pihak untuk menjatuhkan pihak lain, sebab itulah penduduk kampung ini mahukan beliau terus berkhidmat di sini,” kata Amin.

Pertembungan PKR dan PAS di kerusi DUN Kota Damansara sebelum ini dianggap mampu menjejaskan undi pengundi Melayu sekaligus menyebabkan peluang PR untuk mempertahankan kerusi yang dimenanginya dalam PRU-12 pada 2008 lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.