Categories
SELANGOR

Kerajaan Selangor Bantu Keluarga PI Bala

PI balasubramaniam rodziah sivarasa 03

PI balasubramaniam 02RAWANG 13 JUN : Keluarga penyiasat persendirian, mendiang P Balasubramaniam, 53, mendapat pembelaan Kerajaan Negeri hari ini yang menghulurkan sumbangan RM 10,000 bagi meringankan beban mereka.

Sumbangan yang disampaikan Exco Hal Ehwal Wanita dan Kebajikan, Rodziah Ismail adalah bantuan awal bagi keluarga tersebut manakala Kerajaan Negeri akan membantu balu Balasubramaniam untuk menjana pendapatan sendiri.

“Kehadiran saya mewakili Kerajaan Negeri bukan setakat memberi sumbangan. (Kami mahu) selesaikan segala masalah yang dihadapi mereka.

“InsyaAllah melalui beberapa skim diperkenalkan Kerajaan Negeri, kita boleh lihat perkara yang boleh kita bantu keluarga ini secara terus.

“Kita harap semua pihak yang melihat situasi ini terus memberi sokongan kepada mereka sekeluarga supaya kebajikan mereka tidak diabaikan,” katanya.

Rodziah menyampaikan sumbangan itu kepada balu mendiang, A Santanilselvi, 46, di rumahnya di Taman Pelangi di sini hari ini.

Antara perkara yang diberikan perhatian adalah soal pendidikan tiga anak mendiang, Krishen, 16; Menaga, 15; dan Reeshi, 11, yang telah menuntut di India selama lima tahun.

“Mereka berada di India lima tahun maka banyak yang tidak dapat diikuti di dalam sistem pendidikan (Malaysia). Kita perlu tengok bagaimana ianya dapat diselesaikan dengan segera.

“Kita akan berbincang dengan Pejabat Pendidkan Daerah mengenai perkara ini selain membantu isterinya ke arah menjana pendapatan menerusi usaha yang ingin dijalankannya,” ujarnya.

Balasubramaniam atau P I Bala, meninggal dunia pada 15 Mac lalu akibat masalah jantung. Beliau antara personaliti penting di dalam kontroversi pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Balasubramaniam sebelum ini berkhidmat dengan Abdul Razak Baginda, pegawai khas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang didakwa oleh mahkamah dalam kes pembunuhan Altantuya.

Abdul Razak dibebaskan, manakala dua anggota polis didapati bersalah dalam pembunuhan tersebut.

Pada Julai 2008, Balasubramaniam mendakwa dalam satu akuan bersumpah (SD1) bahawa pembunuhan Altantuya melibatkan menteri tertinggi di dalam pentadbiran Najib.

Bagaimanapun Balasubramaniam membuat akuan bersumpah kedua (SD2) yang menafikan dakwaan di dalam SD1.

Selepas itu, beliau menghilangkan diri ke luar negara dan hanya pulang semula ke Malaysia pada 24 Februari lepas.

Dalam satu ceramahnya selepas beliau kembali dan sebelum meninggal dunia, Balasubramaniam mendakwa pendedahan yang dibuat di dalam SD1 adalah benar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.