Categories
NASIONAL

GST : Idris Jala cuba kelirukan rakyat

Oleh : AFIX REDZUAN

SHAH ALAM 11 NOV :  Mantan Timbalan Gabenor Negara, Dr Rosli Yaakob menyifatkan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala bahawa orang kaya akan membayar lebih cukai barangan dan perkhidmatan (GST) adalah mengelirukan.

Katanya, orang miskin membayar cukai lebih tinggi berbanding orang kaya kerana perkiraannya adalah mengikut peratusan bahagian pendapatan.

Dr Rosli YaakopRosli berkata, sebagai contoh adalah orang miskin dengan pendapatan RM1,000 sebulan berbelanja sebanyak RM160 dikenakan cukai sebanyak 16 peratus, manakala orang kaya yang berbelanja pada kadar sama dengan pendapatan RM10,000 hanya membayar cukai sebanyak 1.6 peratus sahaja.

“Daripada jumlah mutlak, kita tidak sangkal kebenaran kenyataan beliau tetapi kenyataan itu amat mengelirukan jika mengambil kira peratusannya, bahagian pendapatan yang dibayar orang kaya adalah lebih kecil daripada keseluruhan pendapatan mereka.

“Kita boleh lihat bahagian pendapatan orang miskin yang digunakan untuk membayar cukai GST lebih tinggi, berbanding pendapatan mereka,” katanya kepada portal Selangor Kini, di sini, hari ini.

Beliau berkata, cara mengukur beban cukai adalah melalui peratusan daripada cukai yang dibayar berbanding jumlah pendapatan yang menjadi punca GST jatuh lebih berat kepada orang miskin.

Memetik laporan portal berita Malaysiakini, Penang Institute berpendapat, hujah Idris Jala bahawa orang kaya akan membayar lebih GST tidak sepadan dengan standard ukuran percukaian antarabangsa,

Felonya, Lim Kim Hwa menyatakan amalan antarabangsa untuk mengukur kesan cukai terhadap kumpulan pendapatan dibuat dengan melihat cukai dibayar sebagai sebahagian pendapatan dan bukan cukai yang dibayar secara mutlak dan kaedah itu turut diguna pentadbir cukai Amerika Syarikat, IRS.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.