Categories
NASIONAL

Shahrizat batal saman, Rafizi terus bongkar skandal NFC

Oleh : Mohd Ezli Mashut

SHAH ALAM 11 NOV : Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli akan terus menyiasat skandal penyelewengan RM250 juta dana Projek Fidlot Kebangsaan (NFC) yang ada kaitannya dengan Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Rafizi melalui laman twitternya menegaskan akan terus mencari pihak yang sepatutnya bertanggungjawab dalam kes NFC itu, walaupun Shahrizat menggugurkan saman ke atas beliau dan Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin.

Katanya, penarikan dilakukan Shahrizat itu berkemungkinan disebabkan akan lebih banyak lagi pendedahan terhadap skandal NFC itu di mahkamah.

rafizi“Saya akan terus menyiasat dan mencari kebertanggungjawaban isu NFC walaupun selepas kes saman ini digugurkan,” katanya.

Rafizi menyatakan demikian ekoran pembatalan saman RM100 juta oleh Shahrizat Jalil terhadapnya dan Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin setelah Ketua Wanita Umno itu menarik balik saman tersebut.

Shahrizat menarik saman berkenaan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Vazeer Alam Mydin Meera, pagi ini.

Dalam saman yang difailkan pada 19 Januari 2012, Shahrizat mendakwa Rafizi dan Zuraida membuat kenyataan fitnah berhubung pendedahan mereka berkenaan projek NFC.

Rafizi dan Zuraida kemudian memfailkan saman balas di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu berhubung satu ucapan didakwa berbaur fitnah yang diujarkan beliau, pada 9 Mac lalu.

Sebelum ini, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyarankan projek kerajaan yang dianugerahkan melalui rundingan terus dan membabitkan pinjaman mudah perlu diteliti kabinet, terutama jika membabitkan “keluarga dan sekutu”.

SPRM menyifatkan langkah itu akan dapat menghindari masalah seperti yang berlaku dalam skandal NFC daripada terus berulang.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.