Categories
SELANGOR

Rancang bina Maahad Integrasi Tahfiz Sains & Teknologi seluruh daerah

Oleh: Mohd Ezli Mashut

SHAH ALAM 21 DIS: Kerajaan Selangor berusaha untuk mewujudkan Maahad Integrasi Tahfiz Sains dan Teknologi di seluruh daerah untuk melahirkan rakyat berbudi luhur dan mempunyai asas kefahaman Al-Quran yang mantap.

Exco Hal Ehwal Islam, Sallehen Mukhyi, katanya usaha itu akan dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia ke-10 dan akan diteruskan dalam Rancangan Malaysia ke-11 agar permintaan terhadap pendidikan agama dapat dipenuhi.

Sallehen Mukhyi“Kita akan sentiasa meneliti tahap keupuasan hati dan kecemerlangan agar segala pencapaian yang ditetapkan terhadap kualiti pelajar dapat dicapai,” kata Sallehen.

Katanya permintaan terhadap pendidikan agama khususnya Maahad Tahfiz semakin tinggi ekoran kesedaran semakin tinggi kepada kepentingan pendidikan agama.

Beliau berkata demikian semasa Majlis Graduasi Qurra Pelajar MITST Negeri Selangor 2013 di Dewan Jubli Perak,di sini.

Sallehen berkata, para pelajar perlu berusaha mengekalkan hafalan Al-Quran sebaik mungkin serta menerapkan dalam kehidupan.

Turut hadir dalam majlis itu Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali.

Seramai 172 pelajar yang menghafal 30 juz Al-Quran menerima Sijil yang disampaikan Sallehen dari Maahad Integrasi Tahfiz Sains dan Teknologi Jugra dan Maahad Tahfiz Sains Dan Teknologi Klang.

EZY

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.