Categories
SELANGOR

SUKMA 2014: Selangor jangka raih 50 emas, misi pertahan kejuaraan

Oleh: NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 28 MAC: Selangor menjangkakan bakal sekurang-kurang meraih 50 pingat emas yang membolehkan kontijen itu muncul juara pada temasya Sukan Malaysia (SUKMA) XVII 2014 yang akan berlangsung, di Perlis, Mei ini.

Exco Belia dan Sukan, Dr Ahmad Yunus Hairi, berkata beliau yakin barisan atlit Selangor untuk kejohanan terbabit mampu merealisasi hasrat Kerajaan Negeri dalam mengekalkan kejuaraan tahun lalu.

“Ada di kalangan barisan atlit Selangor cuba dipinang negeri lain. Walapun keterbukaan itu ada, tetapi atlit yang menyumbang emas pada kejohanan lalu masih membarisi pasukan Selangor tahun ini dan kita akan kekalkan mereka,” katanya, di sini, baru-baru ini.

Dr yunus pic mza1Bercakap kepada Selangor Kini, Yunus menjangkakan sukan renang berpotensi besar menyumbang banyak pingat pada SUKMA akan datang.

Katanya, beliau turut yakin sukan lain seperti hoki dan juga bola sepak mampu membawa kejayaan kerana setiap pasukan mempunyai sasaran pingat yang mampu mereka raih di temasya sukan itu nanti.

Pada Sukma XVI di Kuala Lumpur tahun lalu, Selangor muncul juara dengan kejayaan meraih 23 emas, 17 perak dan 30 gangsa.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.