Categories
NASIONAL

70 keranda mangsa nahas MH17 sudah diperiksa untuk proses forensik

SHAH ALAM, 31 JULAI: 70 keranda mayat mangsa pesawat Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) MH17 sudah diperiksa untuk proses forensik dan Pengecaman Mangsa Bencana (DVI) di fasiliti ketenteraan di Hilversum, Amsterdan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam, berkata 70 daripada 227 keranda yang diterbangkan dari Kharkiv, Ukraine sudah dibuka sehingga semalam.

“Berdasarkan pasukan DVI kami di fasiliti itu, dijangka proses berkenaan boleh diselesaikan dalam tempoh dua atau tiga minggu,” katanya yang dipetik dari BERNAMA.

mhPenerbangan MH17 dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur terhempas di Donetsk, timur Ukraine berhampiran sempadan Rusia, pada 17 Julai lalu.

Pesawat Boeing 777-200 itu membawa 298 penumpang dan anak kapal itu dipercayai ditembak jatuh tetapi setakat ini tiada pihak tampil mengaku bertanggungjawab.

Dr Subramaniam berkata, kementerian sudah mengumpulkan semua cap jari, DNA dan rekod pergigian untuk 43 warganegara Malaysia yang menaiki pesawat berkenaan.

Beliau berkata, rekod pergigian itu siap minggu lepas, manakala cap jari dikumpulkan daripada Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Pendaftaran.

MH17“Semua data rekod sudah dimuat naik ke sistem penyiasatan Interpol di Belanda untuk pramortem,” katanya.

Dr Subramaniam menjelaskan, kementerian itu juga sudah mengumpulkan DNA saudara-mara di Malaysia untuk keluarga yang terdiri daripada ibu bapa dan anak mereka yang terkorban dalam tragedi itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.