Categories
SELANGOR

Poll: 80% pilih Abdul Khalid kekal jawatan MB

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 24 JULAI: Rakyat Selangor terus menzahirkan sokongan kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam isu berkenaan jawatan Menteri Besar.

Melalui satu ‘polling’ yang mula dilakukan sejak semalam di poll.pollcode.com, Abdul Khalid terus mendahului dengan peratusan yang tinggi.

polltskiSetakat jam 9 pagi tadi, daripada sejumlah 3,698 undian, 80 peratus daripadanya iaitu 2,983 undi memilih Abdul Khalid dikekalkan sebagai Menteri Besar.

Dengan ‘caption’ Suara Rakyat Selangor, undian itu turut meletakkan tiga pilihan lain iaitu Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail; Timbalannya, Azmin Ali dan pilihan terakhir iaitu semua DUN dibubarkan.

Wan Azizah hanya beroleh 399 undian (11%), Azmin 75 (2%) sementara 241 lagi (7%) memilih untuk DUN Selangor dibubarkan.

Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) PKR memutuskan memilih Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor untuk melengkapkan ‘Langkah Kajang’ bagi menggantikan Abdul Khalid, pada 21 Julai lalu.

Khalid-Ibrahim-SELANGORPengumuman yang dibuat Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu bagaimanapun menerima reaksi kurang senang di kalangan rakyat yang mempersoalkan keperluan pertukaran itu.

Tinjauan Selangor Kini semalam mendapati kebanyakan rakyat menuntut penjelasan dan alasan Abdul Khalid perlu diganti memandangkan beliau mempunyai ‘track record’ cemerlang dan bersih sehingga kini.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.