Categories
NASIONAL

HEAP: 191 pelajar cemerlang gagal masuk IPTA, kerajaan perlu bertindak

OLEH: SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 23 OGOS : Sebanyak 191 aduan masalah kegagalan kemasukan pelajar cemerlang ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) diterima Jawatankuasa Higher Education Complaint and Advisory Panel (HEAP) melalui laman webnya.

Pengerusi HEAP, Sim Tze Tzin berkata, pengurangan pengambilan pelajar merupakan faktor masalah utama mengakibatkan 54 kes pelajar cemerlang tidak mendapat kursus pilihan dan 52 kes gagal mendapat sebarang tawaran pengajian.

universitiBeliau berkata, pengurangan ini dikatakan bertujuan mengurangkan beban tanggungan kewangan kerajaan pusat sekaligus memindahkan beban tanggungan kepada ibu bapa.

“Hanya 55 peratus sahaja tawaran diberikan kepada pelajar yang layak tahun ini, berbanding 72% tawaran yang ditawarkan pada tahun lepas.

“Dasar ini akan menyebabkan mobilisasi sosial tergugat, yang miskin akan tetap miskin kerana keluarga yang sederhana tidak mampu membiayai yuran IPTS.

“Akhirnya pelajar ini dibebankan dengan hutang berat walaupun belum bekerja,” kata beliau dalam satu sidang media hari ini.

Menurut Ahli Parlimen Bayan Baru, kerajaan pusat perlu mengembalikan kadar pengambilan pelajar ke tahap pada 72 peratus.

Dalam pada itu, HEAP juga akan mengadakan pertemuan dengan Jabatan Pengajian Tinggi bagi menyelesaikan perkara ini.

Katanya kesemua 191 nama itu akan diserahkan kepada jabatan untuk tindakan lanjut.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.