Categories
SELANGOR

Kerajaan Negeri lulus RM2 juta bangun teknologi maklumat UNISEL

Oleh: SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 21 OGOS: Kerajaan Selangor meluluskan peruntukan RM2.65 juta untuk menaiktaraf pembangunan teknologi maklumat (ICT) Universiti Selangor (UNISEL).

Exco Negeri, Dr Halimah Ali, berkata kemudahan menaiktaraf kemudahan itu khususnya untuk pangkalan data, bilik server, infra bilik server dan rangkaian serta perkhidmatan telefon.

Unisel-GrafikBeliau berkata, Kerajaan Negeri ingin membawa UNISEL sebagai institusi pengajian tinggi yang mampu berfungsi secara optima dengan memberikan kemudahan infrastruktur.

“Kemudahan seperti teknologi maklumat ini dapat melahirkan modal insan yang diimpikan untuk menjadi pelapis di Selangor,” kata beliau dalam sidang media, di pejabatnya, semalam.

Selangor juga meluluskan permintaan ibu bapa supaya Kerajaan Negeri membina sekolah menengah aliran agama.

halimahKatanya, Kerajaan Negeri akan menaiktarafkan fungsi Sekolah Rendah Agama di Bagan Lalang sebagai Maahad Intergrasi Tahfis Sains dan Teknologi.

“Ia juga memakan belanja RM10 juta yang sudah diluluskan sebagai operasi bagi memastikan ia lengkap dan sesuai sebagai satu Maahad Integrasi Tahfis Sains,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.