Categories
SELANGOR

Persatuan Penduduk Bukit Tinggi anjur majlis peringatan MH17 Ahad ini

Oleh: LIZAWATI MADFA

KLANG, 22 OGOS: Rakyat Selangor khususnya mereka yang tinggal di Klang diseru untuk menghadiri majlis peringatan MH17 pada 24 Ogos ini.

Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago, berkata majlis anjuran bersama Persatuan Penduduk Bukit Tinggi itu akan diadakan berhadapan Giant Bukit TInggi bermula jam 6 pertang hingga 8 malam. 

Katanya, pihaknya juga menjemput waris keluarga mangsa MH17 yang tinggal di Klang untuk bersama dalam majlis berkenaan.

“Kita menjemput, tetapi tidak pasti sama ada mereka akan hadir atau tidak, namun itu tidak penting. 

mh“Yang pastinya, kita akan bawa bunga dan berkumpul menzahirkan kata semangat kepada keluarga mangsa seterusnya menurunkan tanda tangan sebagai tanda sokongan. 

“Sesungguhnya tragedi ini bukan terkesan pada keluarga mangsa sahaja, tetapi kepada seluruh rakyat Malaysia. 

“Jadi, marilah beramai-ramai pada hari Ahad ini,  kita bersatu berkumpul untuk memberi dorongan dan semangat kepada waris dan rakan mangsa MH17,” katanya dalam sidang media, di pejabatnya, di sini.

Tepat jam 10 pagi tadi, pesawat khas Boeing 747 yang membawa kumpulan pertama jenazah 20 rakyat Malaysia yang terkorban dalam insiden Pesawat MH17 dari Amsterdam, Belanda selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Pesawat MH17 yang ditembak jatuh, pada 17 Julai lalu mengorbankan 298 penumpang termasuk 43 rakyat Malaysia, namun sehingga kini tida pihak mengaku bertanggungjawab.

charlesSehubungan itu, Charles menggesa Kerajaan Malaysia terus mendesak pihak yang bersalah menembak jatuh pesawat MH17 dibawa ke muka pengadilan. 

“Ini adalah satu jenayah, jadi pihak bertanggungjawab perlu dikenakan hukuman yang setimpal. 

“Keadilan perlu ditegakkan demi waris mangsa MH17,” tegasnya.

-NFN-

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.