Categories
SELANGOR

200,000 dijangka kunjungi Selangor Agro Fest

Oleh: NAZLI IBRAHIM

MORIB, 15 SEPT: Kira-kira 100,000 hingga ke 200,000 pengunjung dijangka mengunjungi Selangor Agro Fest 2014 yang diadakan awal November ini.

Exco Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, Sallehen Mukhyi, berkata Expo tahunan pertanian terbesar Selangor kali pertama diadakan di luar Shah Alam itu dijangka mendapat sambutan berdasarkan sambutan diberikan terhadap Mini Agro Fest yang diadakan di Sabak Bernam sebelum ini.

agro4“Biasanya kita buat di Shah Alam tapi kali ini Selangor Agro Fest kali ini kita cuba buat di Morib,” Kata Sallehin dalam sidang media di Kejohanan Siri GP Selangor Pantai Morib 2014, di sini, semalam.

Jelas Sallehin, keyakinan ini berdasarkan kecenderungan dan minat masyarakat luar bandar terhadap meningkatkan pengetahuan dan hasil pertanian masing-masing berbanding masyarakat di bandar.

Selangor Agro Fest yang dijadikan sebagai salah satu acara tahunan sejak 2102 diadakan dengan matlamat merancakkan lagi sektor pertanian negeri itu sekaligus meningkatkan pendapatan golongan petani dan negeri.

Pada tahun-tahun sebelum ini Selangor Agro Fest yang diadakan di Bandaraya Shah Alam berjaya mencatat jualan lebih RM1 juta dan dikunjungi ribuan pengunjung dalam dan luar Selangor.

Selain pameran dan jualan hasil pertanian dan penternakkan, pelbagai program menarik turut diadakan seperti memancing keli, pertandingan futsal, Majlis Perkahwinan Belia Selangor dan banyak lagi.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.