Categories
NASIONAL

ABIM: Selamatkan pelajar Malaysia di Yaman segera

SHAH ALAM 22 SEPT: Kementerian Luar patut mengambil tindakan segera untuk mengeluarkan pelajar Malaysia dari Yaman ekoran kekacauan meruncing di sana yang mengancam keselematan.

Naib Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Mohamad Raimi Ab Rahim berkata pergolakan yang berlaku di sana kerana pertempuran antara kumpulan Houthis dan tentera kerajaan yang merebak sehingga ke ibu negara Yaman, Sana’a.

Yaman“Pertempuran ini membahayakan rakyat Malaysia di Yaman,” katanya dalam satu kenyataan.

Raimi berkata kenyataan Kementerian Luar, kira-kira 440 orang iaitu 357 lelaki, 45 wanita dan 33 kanak-kanak rakyat Malaysia telah ditempatkan di sebuah bangunan yang disediakan oleh kedutaan.

Namun, kata beliau pihaknya merasakan tindakan itu hanyalah sementara dan rakyat Malaysia masih lagi dalam keadaan bahaya.

Oleh itu, katanya Kementerian Luar perlu bertindak dengan menyediakan pesawat tentera khas untuk membawa keluar rakyat Malaysia dari Yaman pulang ke tanah air.

“Situasi ini sama seperti apa yang berlaku di Mesir tiga tahun lalu apabila berlaku berlaku pergolakan di negara tersebut,” katanya lagi.

Tambahnya, jumlah orang yang dipindahkan lebih ramai daripada rakyat Malaysia di Yaman dan misi tersebut berjaya dijalankan dengan lancar.

Oleh itu, kata beliau Abim melihat Kerajaan Malaysia sepatutnya tiada masalah dalam memindahkan seramai 440 orang rakyat Malaysia di Yaman.

Beliau juga berharap pergolakan di Yaman tidak berpanjangan dan gencatan senjata dapat dirundingkan dengan segera antara dua pihak yang bertelagah.

Justeru, katanya Abim berharap Malaysia dan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dapat menjadi fasilitator dalam perundingan tersebut.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.