Categories
KENYATAAN MEDIA

MMKN putuskan Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor ditutup

Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) hari ini bersetuju supaya Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor di Plaza Perangsang ditutup berkuatkuasa serta merta bagi menjimatkan kos pentadbiran Kerajaan Negeri.

Kerajaan Negeri berpendapat urusan melibatkan hal ehwal ekonomi boleh dilakukan Pusat Pelaburan Negeri Selangor (SSIC) yang merupakan pusat sehenti dan memiliki  pegawai-pegawai  terlatih serta berpengalaman terutama melibatkan urusan pentadbiran,  prosedur dan promosi.

MBIPejabat Penasihat Ekonomi Selangor ditubuhkan pada 2009 dan diletakkan di bawah Menteri Besar Selangor Pemerbadanan (MBI) serta bertujuan untuk memanfaatkan pengalaman dan kepakaran Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam bidang ekonomi dan kewangan sebagai bekas Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Kita mengucapkan terima kasih kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim di atas sumbangan dan perkhidmatan beliau sepanjang menjadi Penasihat Ekonomi Negeri Selangor.

Semenjak penubuhannya, pelbagai fitnah dan kontroversi telah timbul antara lain tohmahan gaji yang diterima oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim serta peranan dan sumbangan yang beliau berikan kepada Kerajaan Selangor sesuai dengan jawatan yang disandang.

Sehubungan itu, kita berpendapat adalah wajar Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor ditutup supaya peranannya tidak bertindih dengan tugas dan tanggungjawab pegawai-pegawai kerajaan negeri yang dikhususkan untuk menjaga hal ehwal ekonomi dan pelaburan Negeri Selangor.

 

FAEKAH HUSIN

KETUA PENGAWAI EKSEKUTIF 

MENTERI BESAR SELANGOR PEMERBADANAN (MBI)

Leave a Reply

Your email address will not be published.